Pretul petrolului a scazut sub 37 de dolari/baril in schimburile matinale

Marti, 17 Februarie 2009, ora 09:58
1480 citiri
Pretul petrolului a scazut sub 37 de dolari/baril in schimburile matinale

Petrolul s-a ieftinit astazi la bursele electronice din Asia, pe o piata in care vestile negative despre economia globala continua sa afecteze increderea investitorilor, scrie AFP.

In schimburile matinale, pretul petrolului „light sweet” cu livrare in martie a scazut cu 83 de centi, la 36,68 dolari/baril. Totusi, barilul de petrol Brent, din Marea Nordului, s-a scumpit cu 36 de centi, la 43,64 dolari.

Ieftinirea petrolului vine dupa ce Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a anuntat ieri ca, incepand cu 2010, ar putea incepe o criza mondiala a aprovizionarii cu petrol, in contextul in care cererea mondiala va reveni la normal si impactul investitiilor amanate se va resimti asupra productiei.

"Cand economia va incepe sa creasca, incepand cu 2010, vom putea inregistra o noua criza de productie, daca nu realizam investitii de capital", a spus oficialul. Scumpirea petrolului de la mai putin de 20 dolari/baril in 2002, la aproape 150 dolari/baril anul trecut a fost sustinuta in parte de cresterea cererii din partea Chinei si a altor economii emergente, fapt ce a suprasolicitat productia.
IEA a avertizat in repetate randuri ca investitiile in majorarea productiei sunt insuficiente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#petrol, # burse, # investitori , #stiri Impact