Pretul petrolului a depasit pentru prima data plafonul de 90 de dolari pe baril

Vineri, 19 Octombrie 2007, ora 12:37
1064 citiri
Pretul petrolului a depasit pentru prima data plafonul de 90 de dolari pe baril

Pretul pentru un baril de petrol a depasit nivelul de 90 de dolari pe piata de tranzactionare din New York pentru prima data in istorie, asensiunea datorandu-se unei cereri din ce in ce mai mari si tensiunilor geopolitice din regiunile bogate in titei, informeaza AFP.

Pe piata de tranzactionare din New York (Nymex), pretul unui baril de titei a atins joi seara pragul de 90,02 dolari, fata de 89,47 de dolari, valoare inregistrata la inchiderea pietei.

La Londra, barilul de petrol Brent extras din Marea Nordului a atins de asemenea un record istoric, crescand pana la 84,88 dolari. Timp de o saptamana, pretul petrolului a inregistrat o crestere de peste 12.5%, scumpindu-se cu aproape 50% in ultimul an pe piata din New York.

Estimarile analistilor economici si temerile soferilor privind apropierea valorii unui baril de suma de 100 de dolari par a fi pe cale sa devina realitate, afirma AFP.

Analistii economici au estimat de curand ca barilul ar trebui sa atinga acest nivel in 2008.

in 2003 barilul nu depasea 30 de dolari. Pretul a crescut in schimb in 2004 la 50 de dolari barilul iar in 2005 la 70 de dolari barilul, valoarea crescand pana la 80 de dolari in septembrie 2007.

Zilele trecute, pretul barilului s-a majorat practic cu cate un dolar pe zi.

Aceasta crestere are un impact direct asupra preturilor la combustibil in benzinarii, asupra biletelor de avion si in general, asupra facturii la energia electrica a tarilor consumatoare, ce au drept singur avantaj faptul ca achita factura pentru petrol in dolari, bancnota americana continuand sa se deprecieze.

Temerile privind aprovizionarea cu petrol in aceasta iarna, tensiunile turco-irakiene si deprecierea dolarului american reprezinta factori care favorizeaza acest curs ridicat al pretului petrolului.

incepand de luni, scenariul privind o interventie militara a armatei turce (ce a primit miercuri acordul din partea Parlamentului) contra rebelilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), ce actioneaza din nordul Irakului, a contribuit la sporirea agitatiei de pe piete.

O ofensiva din partea Ankarei va reprezenta un nou factor de destabilizare in Orientul Mijlociu, facand dificila transportarea petrolului irakian prin terminalul turc Ceyhan, prin intermediul caruia sunt exportati intre 600.000 si 700.000 de barili pe zi.

Presedintele american George W. Bush a avertizat ca va impiedica programul Iranului de a produce bomba nucleara, pentru "a evita un Al Treilea Razboi Mondial", afirmatie de a sporit tensiunea.

Situatia actuala nu este departe de criza petrolului din anii 70-80: din cauza inflatiei, pretul mediu pentru un baril de petrol a atins in 1980 suma de 100 de dolari, cresterea fiind alimentata de razboiul dintre Irak si Iran, conform analistului Standard and Poor's, Ben Tscocanos.

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.