Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pretul locuintelor si cel al terenurilor va creste cu peste 40% in 2005

Pretul locuintelor si cel al terenurilor va creste cu peste 40% in 2005
preturile apartamentelor, vilelor si terenurilor vor continua sa se majoreze si in urmatoarele 12 luni, cu valori cuprinse intre 20 si 60%, o data cu cresterea cererii, sustinuta de diversificarea instrumentelor de creditare."Evolutia pietei imobiliare in 2005 tine de dinamica creditului ipotecar, politica bancilor comerciale in raport cu creditul imobiliar si aparitia obligatiunilor ipotecare", ne-a declarat Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).
Oficialul ARAI estimeaza ca modificari in ceea ce priveste structura cererii sunt posibile in masura in care cresc veniturile si, o data cu acestea, standardul de viata al anumitor segmente ale populatiei. "O mutatie a cererii ar putea aparea in functie de dezvoltarea clasei de mijloc, vizand relocarea dintr-un apartament la bloc intr-o casa", ne-a mai declarat Liviu Ureche.

Cat priveste evolutia preturilor, Dan Ioan Popp, presedintele Impact Imobiliare, estimeaza ca, atat in tara, cat si in Capitala, acestea vor continua sa se majoreze. Astfel, in urmatoarele doua luni, se anticipeaza o crestere a pretului terenurilor, vilelor si apartamentelor de bloc cu circa 5%. Aceasta dupa majorari mai mult decat consistente ale preturilor in ultimul an, capitol la care se disting terenurile, a caror cotatie pe piata a crescut cu 60%, si vilele, cu 20%.

Popp declara ca pretul apartamentelor va cunoaste o majorare cuprinsa intre 20 si 40% fata de nivelul actual. In acelasi timp, cea mai mare majorare a "cotatiei" se va inregistra la terenuri, de 40-60%, dupa ce anul acesta pretul s-a majorat cu circa 60%. Cei care vor sa se mute la vile ar putea plati, in urmatoarele 12 luni, cu aproximativ 20% mai mult ca acum, nivel corespunzator de majorare a pretului in 2004, a mai declarat Popp.

Euro va ramane moneda de referinta

In schimb, nu se intrevad noutati in ceea ce priveste moneda preferata de romani pentru tranzactii imobiliare. "Fluctuatia pietelor financiare din ultima perioada nu a influentat si nici nu va influenta pe viitor domeniul tranzactiilor imobiliare. Intr-o masura cvasigenerala, moneda de referinta in aceasta activitate va ramane in continuare cea europeana. Apropierea tot mai mare de data aderarii la UE face din moneda europeana un lider monetar al pietei imobiliare", ne-a mai informat presedintele ANAI. Potrivit aprecierilor analistior pietei imobiliare, in acest moment numai circa 5% din tranzactii mai sunt efectuate in lei.Sursa: Gardianul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 920 ori