Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pretul alimentelor in Romania, dictat de marii retaileri, nu de producatori

Pretul alimentelor in Romania, dictat de marii retaileri, nu de producatori

In cel putin 17 state membre UE, marile retele de supermarketuri exercita abuzuri asupra furnizorilor, releva raportul.Studiul face referire la practicile abuzive exercitate de marile retele de supermarketuri asupra producatorilor din industria alimentara. Taxe retroactive pentru publicitate sau renovarea magazinelor, taxe de listare, amenintari de excludere din magazine, plati intarziate pentru marfurile livrate sunt doar cateva dintre practicile abuzive mentionate de studiu. Aceste "biruri" umfla veniturile marilor retaileri cu pana la 70%.


In Romania, "retailerii si-au prevenit producatorii sa nu vanda marfuri mai ieftine unui competitor, iar initiativele legislative existente isi propun eliminarea acestor practici". In tara noastra, legea comercializarii produselor alimentare, promulgata recent, urmeaza sa se aplice incepand de la mijlocul lunii ianuarie 2010.


"Legea comercializarii produselor alimentare contine cateva prevederi care o fac fie inaplicabila, fie cu impact negativ asupra furnizorilor si comerciantilor, in final asupra consumatorilor. Este, de aceea, nevoie sa fie schimbata pe ici, pe colo, prin punctele esentiale, pana la intrarea sa in vigoare", a declarat pentru Gandul Mihai Visan, director executiv in cadrul ARC.


 Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2708 ori