Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Portugalia a descoperit o gaura in finantele publice

Portugalia a descoperit o gaura in finantele publice

Banca Portugaliei a anuntat, vineri, ca insula Madeira, o mica regiune autonoma a tarii, a raportat in ultimii ani datorii cu 1,1 miliarde euro mai mici decat cele reale, situatie care pune noi presiuni asupra statului sa respecte tintele bugetare asumate prin programul de ajutor financiar extern, potrivit Mediafax.

Potrivit bancii centrale, o evaluare a conturilor regiunii Madeira a aratat ca autoritatile insulei nu au raportat datorii de 1,1 miliarde de euro in perioada 2008-2010. Impactul acestei descoperiri asupra deficitului bugetar este estimat la 0,3% din PIB, scrie cotidianul Wall Street Journal.

UE si FMI au pus la dispozitia Portugaliei, in luna mai, un pachet de ajutor financiar de 78 miliarde de euro, dupa ce nivelul ridicat de indatorare al tarii a cauzat cresterea pana la un grad nesustenabil a costurilor de imprumut de pe pietele financiare.

Banca a calificat drept "grave" omisiunile si a adaugat ca nu cunoaste alte cazuri similare.

In prima parte a anului, UE a aratat ca regiunea Madeira este responsabila de un deficit de 500 de milioane de euro in finantele statului pe 2011.

Ultima descoperire va avea un impact negativ asupra capacitatii Portugaliei de a respecta tinta de deficit bugetar pentru acest an, de 5,9% din PIB. Anul trecut, Portugalia a avut un deficit de 9,1% din PIB.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1449 ori