Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

"Plata CAS pentru drepturile de autor ii vizeaza doar pe cei care nu au si carte de munca"

"Plata CAS pentru drepturile de autor ii vizeaza doar pe cei care nu au si carte de munca"

Cei platiti exclusiv pe contracte de drepturi de autor si conventii civile si nu au contracte de munca ar putea plati CAS, prin introducerea unei prevederi in noua lege a pensiilor, insa o decizie in acest sens nu a fost luata in Guvern, a declarat luni ministrul Muncii, Mihai Seitan, precizeaza NewsIn.

Ministrul a venit cu aceasta precizare dupa ce vineri ministerul a remis un comunicat in care nu preciza clar ce se intampla cu angajatii care platesc deja contributii sociale retinute din salariul de baza pe carte de munca, dar au si contracte drepturi de autor impozitate cu 10% de catre stat.

"Este vorba de cei platiti exclusiv prin drepturi de autor si conventii civile si nu au contracte de munca, nu se refera (...) la drepturile de autor ale scriitorilor, artistilor, ci la persoanele active care nu au alt venit si nu au, din motivul lipsei acestei asigurari, o pensie peste cativa ani, cum nu au acum - cand ziarele se inchid, unele dintre ele - ajutor de somaj, pentru ca nu platesc ajutor de somaj", a afirmat Seitan, la intrarea sedintei in plen a Parlamentului.

Ministrul a adaugat ca nu s-a facut un calcul in ce priveste impactul financiar asupra bugetului ca urmare a introducerii platii contributiei catre bugetul de pensii si pentru cei care sunt platiti prin drepturi de autor, subliniind ca "problema nu e cati bani strang, problema e ce bani o sa luati dumneavoastra cand o sa iesiti la pensie, daca nu aveti astfel de pensie".

Vineri, Ministerul Muncii a remis un comunicat in care preciza ca propunerea de introducere a platii CAS pentru contractele de drepturi de autor si conventii civile are in vedere asigurarea dreptului la pensie pentru persoanele care obtin venituri exclusiv din aceste activitati.

Documentul arata ca proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice a fost dezbatut cu reprezentantii sindicatelor si patronatelor, Fondului Monetar International, Bancii Mondiale, Comisiei Europene, organizatiilor pensionarilor si Consiliului Legislativ si ca, in urma discutiilor, au fost adoptate "o serie de imbunatatiri", "printre care si propunerea potrivit careia sumele provenite din drepturi de autor si alte venituri obtinute in baza unor conventii civile sau contracte de colaborare, sa fie purtatoare de CAS".

Anterior, Seitan declara ca proiectul legii pensiilor, ce urmeaza a fi aprobat de guvern la inceputul lui februarie, prevede plata CAS si in cazul contractelor pe drepturi de autor si conventii civile pana la un plafon maxim de cinci salarii medii pe economie.

"Este o prevedere introdusa in proiectul legii pensiilor, ce vizeaza plata CAS-ului pentru cei platiti cu drepturi de autor si contracte civile, pentru ca acestia sa poata beneficia si ei de pensie. Aceasta contributie se va plati pana la nivelul de cinci salarii medii pe economie", a afirmat Seitan.

"Proiectul de lege a fost inaintat pentru analiza ministrilor in ultima sedinta de guvern, urmand ca pana saptamana viitoare sa centralizam propunerile care vin din partea tuturor ministerelor", a completat ministrul muncii.

Proiectul de lege va fi aprobat cel mai probabil de guvern la inceputul lunii februarie, urmand ca apoi sa fie trimis in Parlament.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2678 ori
Citeste mai multe desprecas plata seitan drepturi contract autor carte munca