Plafonarea tarifelor pentru serviciile de roaming la nivelul UE nu e avantajoasa pentru piata romaneasca

Luni, 06 Noiembrie 2006, ora 08:55
1021 citiri

Plafonarea tarifelor pentru serviciile de roaming la nivelul intregii Uniuni Europene nu ar constitui neaparat un avantaj la momentul actual pe piata romaneasca deoarece operatorii din Romania sunt in faza de dezvoltare intensa a retelelor si serviciilor, potrivit buletinului EU-RO Newsletter editat de Guvernul Romaniei.Piata romaneasca de comunicatii este una din cele cu o rata mica de penetrare, in comparatie cu celelalte state membre UE.

Comisia Europeana doreste sa se asigure ca preturile platite de consumatori pentru serviciile de roaming, pe teritoriul UE, nu sunt in mod nejustificat mai mari decat cele platite pentru apelurile interne. Propunerea de regulament privind reglementarea tarifelor de roaming international in retelele mobile pe care CE a inaintat-o Parlamentului si Consiliului in luna iulie, 2006, si care ar putea duce la reducerea cu pana la 70% a costurilor utilizarii telefoanelor mobile in afara tarii, a suscitat dezbateri aprinse pe intreg teritoriul UE.

'Ani de zile costurile pentru roaming au ramas nejustificat de mari, in ciuda apelurilor repetate catre industria de telefonie mobila. Sunt convinsa ca reducerea tarifelor roaming va fi benefica nu numai pentru cetatenii care calatoresc in UE, ci si pentru cresterea competitivitatii industriei europene. 80% dintre clientii care folosesc serviciile de roaming sunt companii, si in special intreprinderile mici si mijlocii sufera din cauza costurilor substantiale presupuse de derularea activitatilor de afaceri in cadrul pietei interne. Regulamentul pe care il propunem va transforma roaming-ul dintr-o problema a consumatorilor intr-un serviciu atractiv care va oferi cetatenilor si companiilor o mobilitate crescuta pe teritoriul UE', a declarat Viviane Reding, Comisarul european pentru Societatea Informationala si Media la lansarea propunerii de regulament.

Daca Parlamentul European si Consiliul Comunitatii Europene vor adopta propunerea Comisiei, noul regulament european, direct aplicabil in toate Statele Membre UE, ar putea intra in vigoare in vara anului viitor.

Chiar daca asociatiile europene pentru protectia consumatorului au felicitat Comisia pentru initiativa sa, aceasta a suscitat nemultumiri in randul actorilor din industria europeana de telecomunicatii. Asociatia GSM a declarat ca membrii sai deja micsoreaza preturile, ceea ce ar duce la scaderea cu 40 la suta a costurilor pentru serviciile de roaming in UE. Rob Conway, directorul Asociatiei GSM a declarat ca implementarea propunerii Comisiei ar fi ca o camasa de forta pentru industrie, care ar sufoca inovarea, ar afecta competitivitatea si in cele din urma ar avea un impact negativ asupra consumatorilor'.

Avertismentele din partea industriei telecomunicatiilor se refera la faptul ca operatorii ar putea fi obligati sa restrictioneze accesul unor clienti la serviciile de roaming sau sa mareasca preturile serviciilor interne pentru a-si recupera pierderile implicate de regulile impuse de UE. De asemenea, companiile de telefonie mobila subliniaza ca o reglementare excesiva ar putea duce la denaturarea concurentei pe piata.

Nici operatorii romani din domeniul telefoniei mobile nu doresc reglementarea imediata a tarifelor de roaming aplicate utilizatorilor individuali. Ei considera ca piata va reduce in mod natural aceste tarife.

Comisia a evaluat ca, in urma impunerii plafoanelor tarifare, efectuarea apelurilor dintr-un stat UE in tara de origine sau o alta tara i-ar costa pe consumatori maximum 49 centi/minut. Pentru apelurile locale efectuate in timpul deplasarilor intr-un alt stat membru, pretul cu amanuntul ar fi maximum 33 centi/minut. Pentru primirea apelurilor in retele mobile in timpul deplasarilor intr-un alt stat membru, pretul cu amanuntul ar fi 16,5 centi/minut.

In prezent tarifele de retail pentru apelurile efectuate in roaming sunt in medie de 5 ori mai mari decat costul de baza, de 4 ori mai mari decat apelurile nationale, iar tarifele cu amanuntul pentru primirea apelurilor sunt de 4-6 ori mai mari decat costul de baza.

Pe piata europeana, sectorul cel mai avantajat de reducerea tarifelor roaming ar fi mediul de afaceri. Oamenii de afaceri reprezinta 80% dintre cei 147 milioane de cetateni europeni care utilizeaza serviciul de roaming. Piata europeana de roaming se ridica la 8,5 miliarde de euro, adica 5,7% din totalul veniturilor operatorilor de telefonie mobila. Noul regulament ar insemna o scadere cu 5 miliarde euro a acestor venituri.

Industria de telecomunicatii este una dintre cele mai competitive ramuri ale economiei romanesti, cu cea mai mare rata de crestere: in 2005 comunicatiile electronice au generat 9% din PIB in Romania.

Dar piata telefoniei mobile din Romania nu seamana deloc cu cea europeana, care este aproape saturata. Romania are o rata mica de penetrare comparativ cu cele din UE 25 (circa 65%), ceea ce presupune ca in Romania se investeste masiv in dezvoltarea retelelor si a produselor si serviciilor oferite. De asemenea, costurile presupuse de oferirea de servicii de telefonie mobila sunt mai mari la noi. Ca urmare, orice reducere semnificativa a veniturilor va avea un efect major asupra pietei de telefonie mobila din Romania.

Si structura utilizatorilor de telefonie mobila din Romania difera fata de cea din actualele statele membre UE. Venitul mediu al celor aproximativ 13,5 milioane de utilizatori sunt mai mici, ceea ce determina ca veniturile derivate din traficul intern din Romania sa fie mai mici decat in UE. De asemenea, un procent mai mic din utilizatorii romani de telefonie mobila sunt abonati si la serviciul roaming, in comparatie cu UE 15.

Odata cu integrarea, operatorii de telefonie mobila romani vor avea deja costuri suplimentare pentru a se alinia reglementarilor europene, obligatorii dupa 1 ianuarie 2007. Pe langa contributiile la fondul de serviciu universal, operatorii romani de telefonie mobila vor trebui ca dupa data aderarii sa scada tarifele de interconectare, ca urmare a fundamentarii pe costuri a acestora (stabilita dupa calculatia prin metoda LRIC), implementarea portabilitatii numerelor si implementarea Directivei UE referitoare la retinerea datelor.

Rompres