Pietele rezidentiale din Sofia si Bucuresti nu-si revin total in 2011

Luni, 21 Martie 2011, ora 13:02
1650 citiri
Pietele rezidentiale din Sofia si Bucuresti nu-si revin total in 2011

Varsovia si Praga vor fi printre cele mai atractive piete rezidentiale din Europa Centrala si de Est in acest an, in timp ce sectorul de locuinte din Sofia si Bucuresti nu va reusi sa-si revina in totalitate, iar preturile si-ar putea continua scaderea, potrivit companiei imobiliare poloneze REAS, citata de Mediafax.

"Europa Centrala si de Est nu mai este vazuta ca o regiune uniforma. Investitorii si dezvoltatorii internationali se focuseaza pe economiile cele mai performante si pe pietele rezidentiale cu o cerere locala robusta.

Diferentele dintre pietele mai mult atractive si cele mai putin atractive ar putea chiar sa se accentueze", se arata intr-un studiu al REAS realizat in colaborare cu Jones Lang LaSalle.

In acest context, Varsovia si Praga vor fi cu siguranta printre cele mai atractive piete.

Mai mult, Varsovia, care a fost cea mai mare piata din regiune pana acum, continua sa aiba performante bune pe sectorul rezindetial, astfel ca se asteapta sa ramana cea mai "interesanta" in urmatorii ani.

De asemenea, si alte orase mari din Polonia, precum Cracovia, Wroclaw, Gdansk si Poznan, au potential de dezvoltare in acest an, potrivit REAS.

Si Praga va continua sa atraga atat capital autohton, cat si strain pe sectorul rezidential, in timp ce oportunitati bune de investitii pot fi gasite si in Bratislava.

"Bucurestiul si Sofia pot oferi tranzactii interesante, dar nu este de asteptat ca pietele sa-si revina in totalitatea pe parcursul anului 2011(...)

In Bucuresti, investitiile anterioare tin dezvoltatorii ocupati, existand un interes redus din partea unor jucatori noi de a intra pe piata", se mentioneaza in studiu.

Pentru a accentua diferentele dintre pietele din Europa Centrala si de Est, autorii studiului compara Varsovia - unde in 2010 au fost vandute 10.600 de apartamente, oferta noua fiind si mai mare - cu Bucurestiul, unde numarul tranzactiilor a continuat sa scada, iar nivelul livrarilor a fost foarte limitat.

Autorii studiului apreciaza ca extinderea programului Prima Casa in acest an reprezinta o oportunitate pentru a regandi oferta noua de pe piata, care are nevoie de ajustari atat a preturilor, cat si a suprafetelor locuintelor.

Din perspectiva dezvoltatorilor si investitorilor de pe piata rezidentiala din Europa Centrala, cele mai mari provocari din regiune in viitorul apropiat sunt legate, printre altele, de cresterea puterii de cumparare si a increderii a potentialilor cumparatori si de impactul masurilor de austeritate asupra cererii de locuinte.

Totodata, relatia dezvoltatorilor cu bancile si cresterea ponderii creditelor neperformante si a dobanzilor sunt alte provocari indentificate de investitori. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata rezidentiala, #preturi imobiliare, # locuinte, # sfia, # bucuresti , #stiri Impact