Piata rezidentiala din Bulgaria nu este afectata de criza internationala a imprumuturilor

Luni, 12 Noiembrie 2007, ora 12:51
1109 citiri
Piata rezidentiala din Bulgaria nu este afectata de criza internationala a imprumuturilor

Piata proprietatilor rezidentiale din Bulgaria nu este influentata negativ de criza internationala a creditelor, acest stat beneficiind de investitiile est-europenilor, inclusiv ale romanilor, precum si de cererea locala tot mai mare de locuinte, potrivit Financial Times.

"Criza creditelor are un impact major in special asupra Statelor Unite ale Americii si a pietei din Marea Britanie, in timp ce in Bulgaria piata imobiliara a fost condusa in ultimele sase luni de investitori din Rusia, Romania, Polonia si Ucraina", a declarat reprezentantul companiei de consultanta londoneze Rockarch Estates, Rossen Dimov.

Potrivit analistilor, investitorii din Rusia si din Romania au inceput sa ii inlocuiasca pe cei irlandezi si britanici, care dominau piata imobiliara de pe litoralul Marii Negre din Bulgaria, dar si din statiunile montante. Rusii si ceilalti investitori est-europeni, care au umplut hotelurile de pe litoralul bulgaresc in epoca comunista, se intorc acum si cumpara in zona tot mai multe case de vacanta.

Cu toate ca nu este disponibila nicio statistica oficiala, companiile imobiliare locale sustin ca vanzarile de imobile catre est-europeni, fie ca este vorba despre apartamente cu preturi reduse sau vile, au crescut puternic de la inceputul anului.

"Am ales Bulgaria pentru ca este suficient de aproape pentru a calatori cu masina, iar aici ma simt ca acasa si toti oamenii mai in varsta vorbesc limba rusa. in plus, preturile sunt accesibile comparativ cu cele din Rusia", a spus Pavel Sinelnikov, un om de afaceri din St Petersburg, care a cumparat un apartament cu doua dormitoare in statiunea bulgara Nisipurile de Aur.

Reprezentantul companiei de consultanta imobiliara Colliers Bulgaria, Georgi Kirov, a spus ca preturile proprietatilor imobiliare din marile statiuni aflate pe malul Marii Negre s-au dublat in ultimii ani si au un trend descendent inainte de criza de pe piata creditelor, ca urmare a supraofertei de apartamente si a ritmului lent de dezvoltare a infrastructurii locale. Potrivit datelor bancii centrale a Bulgariei, tranzactiile de proprietati imobiliare din primele opt luni ale anului au atins 1,16 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 35% din investitiile straine directe dupa 1 ianuarie 2007, data la care Bulgaria a intrat in Uniunea Europeana.

In Sofia, preturile proprietatilor imobiliare au crescut cu 13-18% in acest an, cererea de locuinte fiind tot mai mare pe baza cresterii populatiei provenite prin migratia muncitorilor din orasele vecine potrivit directorului executiv al companiei imobiliare LS Property, Myles Summerfield. "Aceasta piata atrage puternic si datorita faptului ca preturile proprietatilor sunt cu 20-30% mai mici in comparatie cu orasele comparabile din estul Europei, iar cumparatorii cauta sa achizitioneze locuinte in zone cat mai bune cu complexe rezidentiale cu facilitati incluse", a declarat reprezentantul LS Property.

<b>Bloombiz</b>

Sursa: NewsIn