Piata muncii din China va creste cu 11 milioane de joburi

Vineri, 23 Octombrie 2009, ora 09:43
1469 citiri
Piata muncii din China va creste cu 11 milioane de joburi

Guvernul chinez a declarat ca somajul este "stabil" si ca piata muncii se va mari anul acesta, la nivel urban, cu inca 2 milioane de locuri de munca, iar anul viitor tinta este crearea a 9 milioane locuri de munca.

Rata somajului urban inregistrat a fost de 3,2% la finalul lui septembrie, informeaza Bloomberg. La sfarsitul anului trecut, somajul urban era de 4,2 procente.

"Impactul crizei financiare facandu-se inca simtit, somajul este o problema majora pentru guvernul chinez", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului Resurselor Umane si Protectiei Sociale. Totusi, a mai adaugat acesta, piata muncii a fost peste asteptari, spre deosebire de perioada din urma cu sase luni cand situatia era "ingrijoratoare".

Reducerea somajului ajuta Partidul Comunist sa mentina stabilitatea sociala si reduce dependenta de consum, in conditiile in care cea de-a treia economie a lumii isi revine din cea mai lenta crestere din aproape zece ani.

Numarul noilor locuri de munca este posibil sa se apropie de 11 milioane, iar rata somajului va sta, cel mai proabil, la 4,3% pana la sfarsitul anului.

Rata somajului oficiala din China este mult sub somajul efectiv deoarece nu ia in calcul milioanele de muncitori migranti.

Scaderea la nivel mondial a cererii, care a determinat prabusirea exporturilor Chinei, a marit si riscul ca inchiderea fabricilor sa determine agitatii sociale. Guvernul a raspuns cu un pachet de stimuli menit sa functioneze pentru doi ani, in valoare de 586 miliarde dolari, care a fost orientat preponderent catre construirea de infrastructura: sosele, autostrazi si case ieftine.

Cresterea economica a Chinei a accelerat in cel de-al treilea trimestru atingand cea mai mare rata de crestere din acest an, PIB-ul crescand cu 8,9 procente fata de anul anterior.

In septembrie, livrarile externe au avut cea mai mica scadere din acest an.

4,02 milioane de muncitori si-au gasit locuri de munca in primele noua luni ale anului acesta, sub nivelul asteptarilor guvernamentale care se situau in jurul a 5 milioane de locuri de munca.

Proportia de absolventi de universitati cu loc de munca a fost de 74 de procente la inceputul lui septembrie, cu putin peste nivelul din anul anterior.

Guvernul va extinde masurile de protectie sociala pentru studenti, muncitorii migranti si rezidentii urbani, au declarat reprezentantii guvernamentali. De asemenea, se va lua in calcul reducerea taxelor la angajarea celor care si-au pierdut locul anterior de munca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata, #muncii, #china, #joburi, #somaj , #stiri Impact