Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Peste jumatate din creditele acordate prin brokeri au fost in franci elvetieni

Peste jumatate din creditele acordate prin brokeri au fost in franci elvetieni
Ponderea creditelor in franci elvetieni acordate prin brokerii bancari a crescut in primul semestru al acestui an, pana la 53% din volumul total, de la 31% in prima jumatate a anului trecut, conform unui studiu al Asociatiei Romane a Brokerilor de Credite (ARBC). In acelasi timp, volumul total al creditelor in moneda europeana a scazut pana la 38% din volumul total de credite intermediate, fata de o pondere de 59% la sfarsitul lui iunie 2007.


Astfel, volumul total de credite acordate in primul semestru al acestui an prin intermediul companiilor de brokeraj membre ale ARBC a depasit 195 milioane euro."Volumul creditelor intermediate in lei a ramas sub pragul de 10%, inregistrand chiar o usoara scadere", se precizeaza in raportul ARBC.Volumul creditelor garantate cu ipoteca reprezinta 51% din totalul creditelor intermediate in primele sase luni din 2008, fata de 36% in aceeasi perioada a anului trecut.Brokerii de credite se asteapta, insa, la un impact semnificativ pe termen scurt al noului regulament de creditare a populatiei impus de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Astfel, presedintele asociatiei si directorul general al Kiwi Finance, Anca Bidian, estima marti ca piata de brokeraj bancar ar putea inregistra o scadere de cel mult 20-25% pe termen scurt, in urma aplicarii noilor norme.In ultimele doua luni, brokerul de credite Kiwi Finance a avut cu 20% mai multi clienti pe segmentul creditelor ipotecare, acestia incercand sa evite contractarea unui imprumut dupa aplicarea noilor normne de creditare, a mai spus Bidian.Nou cod deontologic pentru brokerii de crediteDe asemenea, membrii ARBC au adoptat un cod de etica profesionala in cadrul adunarii generale din 11 septembrie.Codul are ca obiectiv promovarea principiilor de baza pentru desfasurarea activitatii membrilor asociatiei in relatiile cu clientii, finantatorii, autoritatile si ceilalti brokeri de credite."Fiecare membru al asociatiei este obligat sa le respecte normele incluse in codul de etica ca sa reusim sa reglementam profesia de broker pe piata din Romania. In urmatoarele luni, ARBC isi propune afilierea la o asociatie internationala de profil si includerea meseriei de broker de credite in COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania)", a declarat Anca Bidian.Asociatia Romana a Brokerilor de Credite a fost infiintata in iunie 2008, cele opt companii fondatoare ale asociatiei fiind Kiwi Finance, DBSol Consulting, Perfect Finance (Credit Zone),  Finzoom Financial Services, Rapid Finance Consult, International Brokers, Easy Credit Invest si Creditlink.In primele doua luni de la infiintare, alte noua companii de brokeraj de credite s-au alaturat asociatiei. In prezent, ARBC are reprezentanti in 30 de judete din Romania.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1089 ori