Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Peste 400.000 de est-europeni au emigrat in Marea Britanie din 2004

Peste 400.000 de est-europeni au emigrat in Marea Britanie din 2004

Peste 400.000 de cetateni din tari est-europene s-au instalat in Marea Britanie de la aderarea tarilor lor la Uniunea Europeana, in mai 2004, potrivit unor statistici oficiale date publictatii marti, transmite AFP.Cifrele se situeaza mult peste previziunile guvernului, care estimase ca 25.000 de muncitori din noile tari membre UE vor intra anual in Marea Britanie.

Aceasta tara a fost printre singurele membre UE care au deschis fara restrictii piata muncii cetatenilor celor zece noi membre. Pana la sfarsitul lunii iunie, autoritatile au primit 447.000 de cereri si au acordat 427.095 de permise de munca unor cetateni din Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia si Cehia. Cetatenii din Malta si Cipru, celelalte doua tari care au aderat la UE in 2004 nu figureaza in aceste statistici, deorece ei nu au nevoie de permis de munca pentru a lucra in Marea Britanie. Polonezii constituie peste jumatate din cei care au primit permise de munca.

Tendinta remarcata este o usoara diminuare a numarului de nou-veniti. Guvernul a primit 52.195 de cereri in al doilea trimestru, fata de 57.105 in aceeasi perioada a anului 2005.

Potrivit guvernului, muncitorii din tarile est-europene au patruns cu usurinta in administratie, comert, industria hoteliera si alimentatia publica.

Publicarea acestor cifre coincide cu deschiderea unei dezbateri in Marea Britanie cu privire la atitudinea pe care ar trebui sa o adopte guvernul in fata viitorilor imigranti din Romania si Bulgaria, dupa aderarea celor doua tari la UE, cel mai tarziu in ianuarie 2008.

"Oricare va fi decizia, aceasta va fi fondata pe factori obiectivi, in special pe evaluarea nevoilor pietei noastre de munca si impactul aderarii celor opt tari din 2004, dar si pozitia celorlalte state membre", a declarat, marti, Tony McNulty, secretar de stat in Ministerul de Interne.

Agentia NewsIn

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 976 ori