Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Peste 20 de proceduri de autorizare vor fi reduse

Peste 20 de proceduri de autorizare vor fi reduse

Guvernul a aprobat un Memorandum care vizeaza reducerea a peste 20 de proceduri de autorizare si generalizarea implementarii autorizarii tacite pentru indeplinirea angajamentelor asumate de Romania in cadrul Programului National de Reforme 2008-2010.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, Memorandumul vizeaza indeplinirea angajamentelor asumate de Romania in cadrul Programului National de Reforme 2008-2010 (PNR), respectiv prin Planul de actiuni suplimentare pentru implementarea PNR 2008-2009, ca raspuns la recomandarile specifice de tara formulate de Comisia Europeana in Raportul strategic din 2007 si 2008 referitoare la imbunatatirea mediului de afaceri.

"Ministerul responsabil, Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii Comertului si Mediului de Afaceri (MIMMCMA), a urmarit pe parcursul anului 2008 implementarea celor 2 actiuni, astfel: a identificat cu ministerele responsabile un numar de 21 de autorizatii care pot fi eliminate si a promovat proiectul de OUG pentru modificarea si completarea OUG nr. 27/2003 privind procedura autorizarii tacite. Schimbarea formulei guvernamentale nu a mai permis aprobarea calendarului de reducere a procedurilor de autorizare identificate si a proiectului de OUG la termenele planificate.


In consecinta, in Raportul de implementare al PNR pe anul 2008 nu au putut fi mentionate progrese in implementarea acestor actiuni", se arata in comunicatul transmis de Guvern.


Departamentul de Afaceri Europene (DAE) este coordonatorul national pentru implementarea PNR si, in acest context, va trebui sa urmareasca imbunatatirea continua a mediului de afaceri ca factor in incurajarea spiritului antreprenorial.


In perioada urmatoare, mentioneaza comunicatul, este necesara urgentarea demersurilor nationale pentru remedierea deficientelor semnalate de Comisia Europeana in urma evaluarii Raportului de implementare a PNR pe anul 2008, prin care se constata intarzierea implementarii celor doua actiuni.


In consecinta, pe parcursul anului 2009, trebuie adancit procesul de examinare a procedurilor de autorizare/licentiere din perspectiva solicitata de mediul de afaceri, prin definirea calendarului de eliminare a celor 21 de proceduri de autorizare identificate de catre autoritatile implicate in cadrul exercitiului de examinare a legislatiei din 2008 si prevederea eliminarii acestora pana la sfarsitul lunii iunie 2009.


De asemenea trebuie continuat procesul de examinare a procedurilor de autorizare la nivelul autoritatilor emitente din perspectiva aplicarii principiului "Ganditi mai intai la scara mica" pentru identificarea celor mai impovaratoare proceduri de autorizare si aprobarea pana la 31 mai a.c. a calendarului de eliminare a acestora.


Totodata, va trebui promovat proiectul de OUG pentru modificarea si completarea proiectului de OUG nr. 27/2003 privind procedura autorizarii tacite si adoptarea de catre Guvern pana la data de 30 aprilie a.c.


"Memorandumul aprobat astazi este un demers important in ceea ce priveste utilizarea principiului european "Ganditi mai intai la scara mica", in promovarea de reglementari mai favorabile dezvoltarii intreprinderilor.


Administratia trebuie sa nu mai considere intreprinderile o sursa de venit, ci un motor al dezvoltarii si pentru aceasta trebuie sa abordeze evaluarea reglementarilor in vigoare si elaborarea de noi acte normative din perspectiva intreprinderilor", precizeaza comunicatul.


Masurile adoptate au ca impact ameliorarea accesului pe piata al intreprinderilor prin utilizarea unor proceduri simplificate, sustinerea implementarii Directivei servicii nr. 2006/123, avand in vedere ca cele 21 de proceduri de autorizare inventariate in 2008 se refera la simplificarea administrativa ceruta de directiva, respectiv pentru unele activitati din constructii, energie electrica si gaze naturale, viticultura, transporturi, turism si dezvoltarea serviciilor de e-guvernare la nivelul intregii administratii ca efect al implementarii tacite.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 881 ori
Citeste mai multe despreautorizare guvern memorandum proceduri