Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

PE cere masuri pentru gestionarea corecta a fondurilor UE

PE cere masuri pentru gestionarea corecta a fondurilor UE

Parlamentul European cere Romaniei si Bulgariei, intr-un raport adoptat joi, sa isi consolideze capacitatile administrative pentru gestionarea fondurilor UE, sa elimine conflictele de interese in gestionarea fondurilor, sa imbunatateasca procesul de supraveghere si transparenta achizitiilor publice.

In 2008, Bulgaria si Romania au raportat de peste doua ori si jumatate mai multe nereguli in gestionarea fondurilor in raport cu anul precedent (s-a inregistrat o crestere cu 152%). In comparatie, in tarile central si est-europene care au aderat la UE in 2004 neregulile au inregistrat o crestere de doar 8% in 2008.

Intr-un raport adoptat joi de Parlamentul European, deputatii solicita cu precadere Bulgariei si Romaniei "sa isi consolideze capacitatile administrative pentru gestionarea fondurilor UE, sa elimine cazurile existente sau potentiale de conflict de interese in gestionarea fondurilor, sa imbunatateasca procesul de supraveghere si transparenta procedurilor de achizitii publice la nivel central, regional si local si sa introduca rapid si sa comunice Comisiei masurile necesare cu caracter preventiv, corectiv si/sau disciplinar pe care le-au luat".

Raportul anual pe 2008 referitor la interesele financiare ale comunitatilor si lupta antifrauda a fost intocmit de socialistul italian Andrea Cozzolino, membru al comisiei pentru control bugetar.

Raportul mai arata ca impactul financiar al abaterilor s-a redus de la 1.024 de milioane euro in 2007 la 783,2 milioane euro in 2008, insa Comisia si statele membre trebuie sa isi intensifice eforturile de controlare a fondurilor UE, potrivit rezolutiei votate joi de deputatii europeni.

Chiar daca numarul neregulilor in anumite domenii precum fonduri structurale si pentru agricultura a scazut in 2008 fata de 2007, este nevoie de o gestionare mai buna a fondurilor in statele membre, se spune in raport.

Aceasta contine, printre altele, recomandari pentru combaterea evaziunii fiscale si a gestionarii fondurilor de preaderare in Romania si Bulgaria. Totodata sunt recunoscute si sprijinite masurile luate de Bulgaria si Romania pentru a imbunatati standardele de gestionare comuna si de control financiar ca raspuns la recomandarile Comisiei.

Sectorul achizitiilor publice este cel mai expus la riscuri de gestiune defectuoasa, frauda si coruptie si astfel de activitati ilicite denatureaza piata, provoaca cresterea preturilor si a tarifelor platite de consumatori pentru bunuri si servicii si raspandesc neincrederea in Uniunea Europeana, spun deputatii europeni.

De aceea, Comisia este invitata sa creeze un sistem prin care listele de beneficiari sa fie publicate pe acelasi site internet, indiferent de autoritatea de gestionare implicata, oferind informatii clare si comparabile din toate statele membre in cel putin una dintre limbile de lucru ale UE.

In plus, Comisia ar trebui sa intervina pentru a garanta ca toate statele membre furnizeaza informatii fiabile si uniforme cu privire la beneficiarii de fonduri UE, care trebuie incluse in sistemul de alerta rapida si in baza de date centrala a excluderilor.

Pentru a proteja interesele financiare ale Uniunii, este necesar sa se puna capat evaziunii fiscale si activitatilor ilicite realizate prin intermediul paradisurilor fiscale offshore.

Deputatii recomanda, de asemenea, ca societatilor care isi desfasoara activitatea prin intermediul paradisurilor fiscale offshore "sa li se interzica schimburile comerciale cu societatile cu sediul in Uniunea Europeana, in cazul in care statul offshore in cauza intarzie unilateral adoptarea unor acorduri de cooperare cu Uniunea".

De asemenea, deputatii europeni sustin incheierea in cel mai scurt timp posibil de acorduri antifrauda cu Andorra, Monaco si San Marino si de a negocia un nou acord mai extins cu Elvetia. Pentru a combate infractiunile care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, deputatii propun infiintarea unui Parchet European. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1262 ori