Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Patronatele: politicienii prelungesc criza economica

Patronatele: politicienii prelungesc criza economica

Circa 42% dintre IMM-uri considera ca instabilitatea politica este principala cauza a prelungirii crizei economice din Romania, potrivit unui sondaj realizat de Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR), conform NewsIn.

"Daca la inceputul anului majoritatea managerilor credeau ca principala cauza a crizei economice este contractarea economiei la nivel mondial, in 2010 factorul politic este principalul motiv. 29% dintre cei chestionati cred ca economia romaneasca este in scadere ca urmare a factorului international, in timp ce 23% spun ca blocajul financiar este cauzat de o politica deficitara de creditare a bancilor in 2008", a spus marti presedintele UNPR, Marian Petre Milut.

Presedintele UNPR a declarat, citand sondajul realizat de Uniune, ca 29% dintre antreprenori nu vor face anul viitor nici o investitie sau vor opri investitiile in derulare, 26% anticipeaza un nou val de concedieri chiar din luna ianuarie, iar 10% vor dizolva bugetele de promovare.

"Optimisti mai sunt doar 28% dintre cei chestionati, care sustin ca nu vor lua masuri cu impact negativ. Dintre cei care spun ca 2010 va fi un an bun, 27% se bazeaza pe accesarea de fonduri europene, iar 30% pe investitii. In majoritate, managerii sustin ca fara o investitie in tehnologie nu vor putea performa in conditiile economice actuale", a adaugat presedintele UNPR.

In ceea ce priveste evolutia afacerilor pentru anul in curs, peste 62% din cei chestionati sustin ca anul 2009 va insemna o scadere a cifrei de afaceri fata de anul precedent. Astfel, 37% spun ca cifra de afaceri a scazut cu peste 20%, iar 27% spun ca acesta a scazut cu 20%.

De asemenea, 33% din managerii chestionati au restante la plata obligatiilor fiscale, iar 16% recunosc ca sunt in imposibilitatea de a face fata achitarii obligatiilor catre stat sau banci.

Sondajul a fost realizat de UNPR in perioada 19-23 octombrie pe un esantion de 2.000 de manageri de intreprinderi mici si mijlocii romanesti.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1181 ori
Citeste mai multe desprecriza economica imm patronate politica