Onorarii notariale reduse cu pana la 90% pentru vanzari, ipoteci si mosteniri

Luni, 27 Septembrie 2010, ora 15:56
2055 citiri
Onorarii notariale reduse cu pana la 90% pentru vanzari, ipoteci si mosteniri

Notarii publici propun ministrului justitiei o noua scadere a onorariilor la unele categorii de servicii notariale cu impact direct asupra populatiei, cum ar fi vanzari, ipoteci sau mosteniri, cu pana la 90%, potrivit unui comunicat emis luni de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, precizeaza NewsIn.

"Avand in vedere faptul ca piata imobiliara din Romania nu pare sa se revigoreze semnificativ prea curand, notarii publici propun ministrului justitiei reducerea considerabila a onorariilor pentru serviciile notariale cu impact direct asupra populatiei: vanzari, ipoteci, mosteniri, etc. Astfel, micsorarea onorariului notarial pentru autentificarea actelor de garantie mobiliara sau imobiliara in cadrul programelor sociale adoptate de statul roman atinge limite semnificative. De exemplu, la o creanta de 400.000 lei, onorariul notarial va scadea, in baza propunerilor UNNPR, de la 1.775 lei la 500 lei" au precizat reprezentantii notarilor publici.

De asemenea, scaderi semnificative se vor inregistra si la autentificarea celorlalte acte de garantie, acestea atingand limita de 35%.

Prin urmare, onorariul pentru autentificarea unui contract de ipoteca la un imprumut in valoare de 100.000 lei va fi de 575, lei fata de 875 lei cat este in prezent.

Totodata, pentru autentificarea oricaror alte acte privind creditarea bancara, daca imprumutul a fost acordat, si ipoteca instituita, cum ar fi spre exemplu, o refinantare, onorariul propus pentru serviciul notarial este de doar 100 lei, "masura ce avantajeaza direct cetatenii afectati de modificarea conditiilor de creditare si nevoiti sa incheie acte aditionale de renegociere a creditelor deja contractate".

"Pentru instrainari imobiliare s-au propus reduceri ale onorariilor de peste 12%, iar pentru actele de partaj, avand drept obiect bunuri mobile sau imobile, reducerile sunt de peste 40%, ajungand chiar pana la 90%. Astfel, la un act de partaj privind un bun imobil cu o valoare declarata de 40.000 lei, onorariul notarial scade de la 806 lei la 421 lei. De asemenea, pentru procedurile succesorale reducerile propuse sunt in medie de 10%" mai precizeaza reprezentantii UNNPR.

Potrivit acestora, pentru a veni in sprijinul persoanelor care cumpara apartamente prin intermediul ANL sau care beneficiaza de orice alte programe sociale, s-a mai propus ca onorariul sa se calculeze la valoarea bunului stabilit de statul

justitiei a onorariilor propuse de Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Roaania, ordinul ministrului urmeaza sa fie publicat in Monitorul Oficial al Romaniei.

#ipoteci, #mosteniri, #notari, #onorarii, #scaderi, #vanzari , #stiri Impact