Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Oficial european: Masurile privind eficienta energetica ar trebui sa fie obligatorii

Oficial european: Masurile privind eficienta energetica ar trebui sa fie obligatorii

Statele membre UE au progresat foarte putin in domeniul eficientei energetice si ar trebui ca masurile sa devina obligatorii, daca nu se constata o evolutie in domeniu, a declarat Eric Ponthieu, director in Comitetul European pentru Societate si Economie. Eric Ponthieu, director al unitatii pentru Transport, Energie si Infrastructura din Comitetul european economic si social  (EESC), a declarat ca institutia din care face parte sustine ideea instituirii obligativitatii in privinta anumitor masuri referitoare la eficienta energetica, "daca aceste tinte nu pot fi respectate in mod voluntar".


La nivel european au existat numeroase voci, mai ales din tari din sud-estul Europei, care au atras atentia asupra costurilor foarte mari pentru obtinerea eficientei energetice.


Ponthieu a subliniat insa ca tarile membre au progresat foarte putin in atingerea obiectivelor pe care si le-au propus, "in ciuda faptului ca exista un larg consens legat de necesitatea combaterii incalzirii climatice si a protejarii mediului". Mai mult, a explicat Ponthieu, orice impact al progreselor realizate a fost diminuat de cresterea cererii de energie.


De aceea, in afara instituirii obligativitatii respectarii obiectivelor de combatere a incalzirii climatice, Ponthieu s-a declarat in favoarea cresterii rolului Comisiei Europene in ceea ce priveste monitorizarea tarilor din punct de vedere al eficientei energetice.


"Pentru moment, CE s-a limitat in a complila diferite rapoarte provenite din diferite tari, iar pe ansamblu acest efort nu are o valoare foarte mare. Nu exista nicio evaluare critica, niciun control si niciun raspuns concret. Ne-ar placea sa vedem mai mult din partea CE, sa fie un exercitiu operativ si nu un simplu exercitiu de raportare", a spus Ponthieu.


In afara de solutii coercitive din partea UE pentru a realiza un progres in domeniu, Ponthieu a promovat conceptul de "consum sustinut  pe termen lung" (sustainable consumption). "Nu e vorba de a consuma mai putin, ci de a consuma altfel", a explicat Ponthieu, care a indicat consumul de produse si folosirea unor servicii care au un impact negativ mai scazut asupra mediului. "Acest lucru poate insemna sa conducem mai putin sau sa mancam alimente de sezon din productie locala", a spus directorul EESC, care a atras atentia ca in prezent omenirea consuma cu 30% peste capacitatea de productie a Pamantului.


Eric Ponthieu a participat la conferinta "Energia in Europa Centrala si de Est", organizata la Bucuresti cu sprijinul Parlamentului Romaniei si al Ministerului Economiei si Finantelor. Conferinta este dedicata analizei stadiului curent si perspectivelor de dezvoltare ale sectorului de petrol, gaze si energie electrica din Romania.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1104 ori