Obtinerea unui loc de munca in Germania

Luni, 11 August 2008, ora 23:58
6881 citiri
Obtinerea unui loc de munca in Germania

Legea cu privire la permisele de rezidenta si de munca in Germania este foarte restrictiva. Principiul de baza il reprezinta prevenirea venirii strainilor in aceasta tara, pentru a-si cauta de munca, cunoscandu-se rata de somaj mare a Germaniei.

Exceptiile sunt posibile numai in cazuri in care - general vorbind -

1.    Angajatii germani sau alti cetateni privilegiati din Uniunea Europeana sau straini care au deja permise de sedere si de munca nu doresc o anumita slujba

2.    Este in interesul Republicii Federale Germane sa permita intrarea si angajarea aplicantului

Aceste cerinte extensive sunt dificil de intrunit. In ceea ce-l priveste pe aplicant, este recomandat sa dea informatii cat mai detaliate cu privire la job, la compania angajatorului, la obiectivele afacerii care nu pot fi atinse decat cu ajuntorul sau si cu al calificarilor sale speciale, care arata ca acesta este predestinat pentru acest loc de munca.


Neoficial, insa clar exista o preferinta pentru anumite domenii care sunt considerate a fi favorabile pentru economia Germaniei, precum tehnologia, industria, energia si domeniile creative. Un alt avantaj apare in situatia in care compania pentru care aplicantul doreste sa lucreze este sau apartine unui investitor strain, deoarece aceste investitii sunt binevenite in general si se explica mult mai usor dorinta de a-si aduce cel putin partial sau cel putin temporar propriul personal, scrie internationalstudentsclub.com.


In directiva speciala care descrie conditiile de obtinere a permisului de munca exista si o lista cu anumite locuri de munca alaturi de care se ofera automat permis de munca si de sedere. Lista cuprinde joburi ca Au-Pair, menajera, asistente, artisti care lucreaza pentru filme straine sau productii TV.


O alta posibilitate este evitarea procedurii pentru obtinerea permisului de munca astfel incat sa fie necesara doar obtinerea permisului de rezidenta. Directiva cu privire la permisele de munca enumereaza anumite joburi care nu necesita un asemenea permis. De exemplu, daca aplicantul face parte din top-management sau daca detine o putere extraordinara, nu mai este nevoie de obtinerea permisului de munca.


In plus, mai exista anumita joburi de scurta durata listate in directiva reprezentate de slujbele speciale (de exemplu, instalarea aparaturii tehnice importata in Germania de catre o companie straina, intrarea in tara a gimnastilor straini, a artistilor etc.)


Procedura


Toate formularele de aplicare si contractele ca cel de munca, diplomele etc. trebuie depuse la Consulatul General al Germaniei. Consulatul le examineaza si le inainteaza agentiei locale care ofera permise de rezidenta a orasului in care aplicantul doreste de munceasca. Agentia va verifica situatia financiara a companiei la care vrea sa munceasca aplicantul, mai ales eventualele datorii neplatite, le va inregistra etc. Mai departe, datele aplicantului vor fi verificate (sederi trecute in Germania, deportari, cazier, interdictii etc). In final, dosarul va ajunge la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca, pentru a obtine acordul si din partea sa.


Pregatirea formularelor de aplicare, a contractelor si a scrisorii de intentie trebuie facute cu mare atentie deoarece va avea un mare impact asupra intregii proceduri. Odata cu generarea unei impresii false, este foarte greu sa convingi oficialii de credibilitatea aplicantului.


In ciuda unei pregatiri perfecte, aplicantul trebuie sa ia in considerare faptul ca aceasta procedura va dura intre 3 si 6 luni. Aceasta durata depinde de agentia locala - in Berlin, acest lucru se petrece destul de lent, in timp ce alte regiuni sunt mai rapide - si de Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca. Este intelept sa iei legatura cu aceste agentii in timp ce lucreaza la dosarul tau, pentru a rezolva cat mai rapid posibilele neintelegeri sau probleme, pentru a completa documentarea daca ceva lipseste sau necesita confirmare. Poti afla cine lucreaza la dosarul tau, pana unde a ajuns procedura si cum poti grabi lucrurile.


Procedura se incheie cu decizia de a se emite viza de intrare pentru a obtine permisele de rezidenta si de munca dupa sosirea in Germania sau cu respingerea cererii. In ultimul caz, exista posibilitatea de a intra in asa-zisa "procedura de plangere" in maximum 2 saptamani de la primirea instiintarii. Aceasta procedura serveste reevaluarii cazului, oferind candidatului posibilitatea de a asigura mai multe informatii, daca acest lucru este necesar. Acest proces poate dura oricat, intre 2 saptamani si pana la 6 luni. Daca decizia finala ramane aceeasi, aplicantul are posibilitatea de a ataca aceasta decizie in cadrul Tribunalului Administrativ de la Berlin, in cel mult o saptamana de la primirea deciziei.