Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

O pandemie de gripa aviara ar costa aproximativ 3% din PIB-ul mondial

O pandemie de gripa aviara ar costa aproximativ 3% din PIB-ul mondial
O pandemie severa de gripa aviara ar putea costa economia mondiala mai mult de 3% din produsul intern brut al tuturor economiilor, a avertizat, duminica, responsabilul programului contra gripei aviare din cadrul Bancii Mondiale, Jim Adams relateaza AFP."Banca mondiala estimeza ca o pandemie de gripa aviara ar putea costa mai mult de 3% din produsul intern brut mondial al tuturor statelor, ca urmare a impactului puternic asupra comertului si activitatilor economice", a precizat Adams. Acest lucru ar insemna "mai mult de o mie de miliarde de dolari, poate chiar si mai mult", a adaugat acesta.
Gripa aviara s-a extins deosebit de mult in ultimele luni, afectand zone din Asia de sud, Europa, Africa si Orientul Mijlociu. Pana in acest moment au murit 144 de persone, din cele 244 de cazuri de infectie depistate in zece tari.

"Sunt de parere ca am fost foarte norocosi pana acum deoarece numarul persoanelor care au putut fi expuse la virusul H5N1 ar fi putut fi foarte mare, poate chiar de milioane", a continuat responsabilul Bancii.

Comunitatea internationala s-a mobilizat in fata acestui pericol si exista promisiuni de fonduri de peste doua miliarde de dolari, facute cu ocazia conferintei internationale de la Beijing de la inceputul anului 2006, pentru lupta impotriva virusului. Din aceasta suma, peste 1,2 miliarde sunt alocate luptei impotriva virusului in statele sarace sau in curs de dezvoltare.

Coordonatorul programului de lupta impotriva gripei aviare din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite, David Nabarro, a insistat ca guvernele sa fie pregatite pentru eventualitatea in care virusul ar deveni transmisibil de la om la om.

Momentan acest lucru nu se intampla, dar daca se va intampla, guvernele ar trebui sa fie gata cu strategii care sa mentina si sa apere continuitatea activitatii economice si a sistemelor de securitate si ajutor medical.

NewsIn

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 689 ori