Nu exista riscul unei duble recesiuni in zona euro

Vineri, 28 Mai 2010, ora 09:33
1199 citiri
Nu exista riscul unei duble recesiuni in zona euro

Este putin probabil ca o noua recesiune sa loveasca zona euro, iar caderea monedei unice ar trebui sa compenseze costul masurilor de austeritate anuntate in regiune, sustine economistul sef al OCDE, Pier Carlo Padoan.

Guvernele europene trebuie sa isi intensifice eforturile privind consolidarea bugetara, pentru a-si putea controla deficitele in crestere, si sa coordoneze aceste eforturi cu reformarea sistemului de pensii si a pietei muncii, pentru a convinge investitorii ca strategiile lor sunt credibile.

"Pietele asteapta ca masurile sa inceapa sa fie puse in aplicare. Suntem intr-o perioada de tranzitie, de testare a mecanismelor europene si a noilor decizii luate pentru a face fata crizei. Nu este inca suficient de clara ideea de ajustare. Cel mai grav caz este in Grecia", a declarat Pier Carlo Padoan, intr-un interviu pentru Le Figaro.

Data fiind aceasta situatie, este clar ca masurile care presupun consolidarea bugetara vor avea consecinte pe termen scurt asupra cresterii economice, insa acesta este un pret care trebuie platit, este de parere specialistul.

"Potrivit previziunilor noastre, nu vom vedea niciun efect semnificativ pe termen scurt si mediu. Este adevarat insa ca Europa va cunoaste o crestere mai lenta decat Statele Unite", a mai spus reprezentantul OCDE, care considera ca toate statele ar trebui sa adopte programe de consolidare bugetara.

FMI: Europa nu trebuie sa faca exces de zel in privinta masurilor de austeritate

"Nu exista riscul unei duble recesiuni. Dar statele trebuie sa intreprinda reforme structurale pentru a-si imbunatati productivitatea. Exista inca loc pentru crestere economica semnificativa in Europa. Acest lucru presupune costuri mai mici cu forta de munca sau liberalizarea anumitor piete.

OCDE a recomandat Germaniei, de exemplu, sa liberalizeze sectorul serviciilor, care ar avea un impact pozitiv asupra investitiilor. Reforma pensiilor este o alta prioritate: prelungirea perioadei de lucru va sprijini cererea", a adaugat acesta.

Stiglitz: Masurile de austeritate duc la dezastru

Volatilitatea este intotdeauna o problema, dar aceasta nu este in prezent semnificativa pentru euro. In schimb, un euro mai slab pe termen scurt este bun pentru economie, deoarece incurajeaza exporturile in afara zonei euro.

"Moneda unica a fost supraevaluata prea mult timp. In paralel, ar fi de dorit sa existe alte ajustari monetare, in special ale yuanului. O reevaluare graduala a monedei Chinei, care ar duce la o redistribuire a cererii la nivel global, ar fi foarte benefica pentru cresterea economica", a conchis acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#recesiune, #zona, #euro, #masuri, #austeritate, #ocde , #stiri Impact