NATO: trebuie sa ne pregatim pentru terorismul pe Internet

Luni, 18 Iunie 2007, ora 02:00
1209 citiri

Reuniunea ministrilor Apararii din tarile NATO care a avut loc la Bruxelles a avut si o componenta IT&C: mai multi oficiali au tras un semnal de alarma legat de terorismul pe Internet, un fenomen posibil, dar care inca nu s-a manifestat decat impotriva Estoniei, prima tara afectata de un astfel de atac.

Oficialii au cazut de acord la sfarsitul saptamanii trecute ca trebuie luate masuri concrete, rapide, pentru a preveni si contracara atacurile informatice indreptate impotriva statelor membre ale Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord.

In urma unei decizii de a demola o statuie a "soldatului sovietic eliberator", Estonia s-a confruntat cu un val fara precedent de atacuri informatice care au vizat site-urile oficiale ale guvernului, parlamentului si presedintiei, precum si alte site-uri relevante din aceasta tara.

"Am tinut o sedinta speciala pe tema masurilor care trebuie luat rapid pentru a putea proteja sistemele informatice de importanta vitala", a recunoscute James Appathurai, purtator de cuvant al NATO. "Atacurile contra Estoniei au fost sustinute, coordonate si concentrate pe aceste tine oficiale. Acest gen de atacuri trebuie impiedicate", a declarat el.

Estonia a cerut ajutorul NATO, ca tara membra, in urma atacului informatic venit din Rusia. Organizatia a declarata insa ca nu este "un atac militar" conform tratatului, dar a trimis echipe de experti in informatica sa ajute oficialii de la Tallinn.

Atacurile, desi s-a stabilit ca veneau din Rusia, se pare ca au fost ale unor hackeri rusi animati de sentimente nationaliste. Kremlinul a negat vehement orice legatura cu autorii atacurilor.

Atacurile au constat in atacuri DOS (denial of service) clasice, cu armate de computere zombie (pe care hackerii le controleaza de la distanta cu ajutorul virusilor) si care accesau simultan site-urile guvernamentale. Pagini care aveau maximum 1000 de vizitatori pe zi au ajuns la 1000 de vizitatori pe secunda, scrie presa americana.

Faptul ca astfel de atacuri pot bloca aproape intreg internetul unei tari, infrastrustura de baza, face ca el sa echivaleze cu un atac terorist asupra acestei tari, spun oficialii estonieni. Ei au cerut NATO sa recunoasca activitatea ca un atac terorist si sa actioneze ca atare.

"Am avut mai mult sprijin decat ne asteptam noi, mai ales in privinta apelului de a pune bazele unui sistem comun de aparare", a declarat ulterior ministrul Apararii de la Tallinn. Responsabilii NATO au recunoscut ca trebuie sa fie puse la unct proceduri si tehnologii care sa previna astfel de atacuri sau sa permita raspunsuri pe masura acestora.

Americanii definesc cyber-terorismul drept atacul premeditat, motivat politic impotriva sistemelor informatice, programelor informatice si datelor, rezultand in violenta impotriva tintelor noncombatante, de catre grupari sub-nationale sau agenti clandestini.

Termenul "cyber-terorism" face referire la utilizarea tacticilor si tehnicilor de razboi informatic de catre organizatii teroriste, afectand cyber-spatiul. In vreme ce teroristii informatici urmaresc un impact asupra actiunilor persoanelor reale, din lumea "reala", acestia opereaza inlauntrul lumii virtuale a cyber-spatiului pentru a manipula acesti actori.

<b>Bloombiz</b>