Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

NPSZABADSG: Investitia de la Rosia Montana ar putea fi amanata cu zece ani

NPSZABADSG: Investitia de la Rosia Montana ar putea fi amanata cu zece ani
NPSZABADSG (Ungaria) - Potrivit sentintei unui tribunal din Alba Iulia, procesul de aprobare a exploatarii miniere de la Rosia Montana ar trebui inceputa din nou, pentru ca actuala procedura contine ilegalitati - a constatat organizatia Alburnus Maior.

Planul a fost elaborat de insusi Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), fiind unul din documentele indispensabile si acceptat in 2002 de consiliul municipal din Rosia Montana. Potrivit acestuia, Rosia Montana a fost ridicata loa rangul de zona industriala, iar intreprinderea miniera canadiano-romana a primit drepturile exclusive pentru realizarea planurilor sale. Astfel s-a putut incepe stramutarea populatiei si lichidarea infrastructurii sociale. Intre timp, in regiune dezvoltarea economica a stagnat, deoarece a fost interzisa desfasurarea oricarei alte activitati - cum ar fi cea turistica sau comerrciala - in afara exploatarii aurifere.

Timp de sase ani, Alburnus Maior a incercat sa atace pe cale juridica masurile luate de RMGC si insusi planul de amenajare a teritoriului din zona, obiectand ca in consiliul respectiv se aflau mai multe persoane interesate care aveau rude printre angajatii RMGC.

Studiul de impact prezentat Ministerului Mediului din Romania a fost intocmit pe baza planului de amenajare teritoriala calificata ca fiind ilegal. Ministrul Attila Korodi suspendase anul trecut procesul de punere in practica a planului tocmai datorita unor obiectii juridice.

De aceea, in opinia organizatiei civile, RMGC ar avea sansa de a continua investitia doar daca pornind de la zero arreincepe procecdura de aprobare, ceea ce ar intarzia cu cel putin zece ani realizarea planului.

Pana acum, RMGC, intreprinderea care a proiectat cea mai mare mina aurifera de suprafata din Europa, a investit in Romania 200 de milioane de dolari in vederea realizarii investitiei. In locul respectiv solul contine cel putin 330 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, iar intreprinderea ar folosi in procesul de exploatare o tehnologie bazata pe cianuri. Din acest motiv exista serioase ingrijorari in privinta riscurilor legate de protectia mediului si nu doar din partea Ungariei, ci si din partea unor organizatii civile si de specialitate romane si straine.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 993 ori