Moody's considera Romania mai vulnerabila la criza actuala

Marti, 16 Decembrie 2008, ora 10:11
1446 citiri
Moody's considera Romania mai vulnerabila la criza actuala

Romania se numara printre statele pe care Moody's le considera "mai vulnerabile" la criza actuala si pentru care exista o probabilitate "mai ridicata" de aparitie a unor presiuni asupra ratingului.

"Moody's a realizat o lista a statelor care par vulnerabile la criza actuala si pentru care exista o probabilitatea mai ridicata de a se confrunta cu presiuni asupra ratingului. Printre acestea se numara Ungaria, Croatia, Romania, Bulgaria, Coreea, Kazahstan, Turcia, Ucraina, Africa de Sud, Pakistan si statele baltice", potrivit agentiei de evaluare financiara internationala.


Agentia a mentionat ca a luat deja actiuni privind ratingurile atribuite unor state incluse in lista, printre care Pakistan, Ungaria, Estonia, Letonia si Lituania.


Moody's a publicat, in luna septembrie, un raport privind perspectivele pentru CDO (collateralized debt obligations -obligatiuni garantate prin veniturile generate de imprumuturi), care s-a bazat pe anticiparea unei cresteri puternice a statelor emergente. Agentia a aratat atunci ca majoritatea statelor aveau ratinguri cu perspectiva stabila.


"Criza financiara a inceput sa afecteze de atunci perspectivele economiilor de piata emergente, iar Moody'a a publicat un raport actualizat al perspectivelor macroeconomice, in care a redus estimarile privind cresterea statelor emergente. Scenariul de baza pentru 2009-2010 arata ca, in general, economiile emergente vor inregistra o crestere sub nivelul potential", a mai precizat agentia.


Ponderea statelor ale caror ratinguri sub plasate sub supraveghere sau cu perspectiva negativa a urcat intr-un interval de trei luni de la sub 2% in septembrie, la peste 6%.


Criza financiara mondiala a condus la amplificarea presiunilor asupra sistemelor bancare locale, ceea ce va avea un impact negativ asupra performantelor corporatiilor prezente pe pietele emergente.


Analistii Moody's noteaza ca scumpirea finantarii pentru statele emergente este temporara, majoritatea tarilor fiind capabile sa reziste acestei situatii datorita rezervelor, accesului la alte surse de finantare, in afara pietei, si/sau integrarii in economia mondiala.


Analistul Moody's Kenneth Orchard a declarat, in luna noiembrie, ca estimeaza o scadere a PIB-ului Romaniei cu 0,3% in 2009.


Totodata, Orchard a anticipat pentru anul viitor cheltuieli publice mari, cu un deficit bugetar de aproape 5% din PIB, o crestere a datoriei publice la 16,2% din PIB, corectia deficitului de cont curent pana la un nivel de 8,2% din PIB la finele lui 2009, si reasezarea inflatiei in intervalul tintit de Banca Nationala, respectiv o rata de 4,5%.


Analistul a declarat, in luna octombrie, ca Moody's va mentine ratingul Romaniei daca politica fiscala nu se deterioreaza "grav" si sunt mentinute reformele realizate inainte de intrarea in Uniunea Europeana (UE).