Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Moody's considera ca o continuare a scaderii dolarului poate duce la coborarea ratingului Romaniei

Moody's considera ca o continuare a scaderii dolarului poate duce la coborarea ratingului Romaniei
Continuarea deprecierii monedei americane determina scaderea competitivitatii statelor din Europa de Est, precum Romania, Bulgaria, Lituania, Letonia si Estonia si ar putea determina o coborare a ratingurilor, a anuntat marti agentia de evaluare financiara Moody's, citeaza Reuters.

Statele din Europa de Est precum Romania, Bulgaria, Letonia, Estonia si Lituania se confrunta cu o posibila reducere a ratingurilor de credit din cauza scaderii competitivitatii.
"Pentru aceste tari, deprecierea dolarului ar putea determina o coborare a ratingurilor", arata raportul agentiei de evaluare financiara.

Analistii din cadrul agentiei de evaluare financiara Moody's considera ca o continuare a deprecierii monedei americane ar putea avea mai mult efecte negative decat pozitive asupra ratingurilor pentru credite ale guvernelor straine.

Deprecierea dolarului ar duce in multe tari la reducerea valorii datoriilor in dolari, efect pozitiv pentru emitentii de obligatiuni suverane.

Cu toate acestea, ar putea afecta competitivitatea comertului, ar putea accentua inflatia in tarile cu un curs valutar fixat de cel al dolarului si ar putea devaloriza mari rezerve in valuta.

Mai mult, orice suport pe care slabirea dolarului il ofera ratingului de credit al unei tari, depinde in totalitate de ritmul deprecierii monedei americane.

"Dat fiind ca efectul pozitiv asupra creditelor este compensat de efectele negative asupra competitivitatii, rezultatul final depinde de evolutia situatiei, daca declinul dolarului va reflecta un proces lin de autoechilibrare care sa permita o reducere a dezechilibrelor la nivel mondial sau o recesiune a economiei americane, o criza financiara la nivel mondial si o accentuare a aversiunii fata de risc", mai arata raportul Moody's.

In ultimii sase ani, dolarul s-a depreciat cu 22%, potrivit statisticilor Federal Reserve, pe fondul presiunilor exercitate de deficitul adanc de cont curent din Statele Unite, diversificarea rezervelor bancilor centrale din strainatate, in alte monede si cresterea economica mondiala solida, care a determinat investitorii sa caute castig in afara granitelor americane.

Analistii Moody's considera ca o continuare a deprecierii dolarului va avea efecte pozitive in tari precum Turcia, Uruguay si Filipine, datorita efectelor asupra imprumuturilor in dolari. Brazilia, Columbia si Peru ar avea, de asemenea, de castigat, insa nu la acelasi nivel.

Pentru economiile cu ratinguri ridicate ale creditelor, impactul deprecierii monedei americane va fi marginal. Nici chiar ratingul Statelor Unite nu este pus in pericol doar de devalorizarea monedei.

Moody's nu a subestimat insa efectul scaderii dolarului asupra economiei mondiale.

"O perioada lunga de slabiciune a dolarului ar afecta considerabil economia mondiala, amenintand dominatia Statelor Unite si dincolo de domeniul economic si reprezentand inca un pas spre o lume multipolara", a mai transmis Moody's.

NewsIn

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1124 ori