Moody's acorda perspectiva negativa si sistemului bancar din Bulgaria

Luni, 08 Martie 2010, ora 16:47
1548 citiri
Moody's acorda perspectiva negativa si sistemului bancar din Bulgaria

Perspectiva sistemului bancar din Bulgaria este negativa, in principal din cauza impactului negativ pe care l-a avut recesiunea asupra calitatii creditelor si asupra profiturilor bancilor, arata un raport al Moody's, agentie care a publicat recent o evaluare asemanatoare a bancilor romanesti, informeaza NewsIn.

Perspectiva Moody's se refera la posibila evolutie a conditiilor de creditare in urmatoarele 12-18 luni si nu implica o eventuala scadere a ratingurilor.

"Dupa mai multi ani de crestere economica puternica, economia Bulgariei a fost afectata semnificativ de criza economica si financiara mondiala si a intrat in recesiune in 2009", a declarat Elena Panayiotou, analist Moody's.

Agentia aminteste ca, de la sfarsitul lui 2008, activitatea de creditare a inceput sa incetineasca, in principal ca urmare a scaderii cererii de credite, a atitudinii mai prudente a creditorilor si a conditiilor mai aspre de finantare atat la nivel national cat si international.

Deteriorarea puternica a economiei Bulgariei s-a extins asupra sistemului bancar in 2009, iar Moody's estimeaza ca tendinta negativa a calitatii activelor bancare si a profitabilitatii se va mentine in urmatoarele 12-18 luni.

Potrivit raportului Moody's, sistemul bancar ramane destul de profitabil, datorita rezervelor de capital constituite in perioada de crestere economica. Astfel, bancile mai mari au un nivel adecvat de capital si capacitate ridicata de absorbtie a pierderilor.

Totusi, nivelul creditelor neperformante a crescut rapid in 2009, ducand la cheltuieli mari de provizionare si la reducerea profiturilor.

Moody's mai noteaza ca, desi este foarte probabil ca grupurile bancare care detin subsidiare in Bulgaria sa-si mentina operatiunile din aceasta tara, finantarea va fi limitata in 2010, din cauza problemelor cu care se confrunta pe pietele interne.

 

 

#banci, # bulgaria, # perspectiva negativa , #stiri Impact