Moody's a imbunatatit perspectiva de rating a Bulgariei, de la stabila la pozitiva

Joi, 21 Ianuarie 2010, ora 14:11
1011 citiri
Moody's a imbunatatit perspectiva de rating a Bulgariei, de la stabila la pozitiva

Agentia de evaluare financiara Moody's a imbunatatit perspectiva ratingului Bulgariei de la stabila la pozitiva, prima actiune pozitiva aplicata unui stat din Uniunea Europeana dupa iulie 2008, arata un comunicat de joi al agentiei, preluat de NewsIn.

Agentia evalueaza Bulgaria cu rating Baa3, acelasi cu cel al Romaniei, care are, insa, perspectiva stabila. In urma deciziei Moody's, perspectiva de rating a Bulgariei a revenit la nivelul anterior crizei financiare. "Finantele guvernului bulgar au fost relativ rezistente pe perioada crizei financiare din 2008-2009", a declarat Kenneth Orchard, din cadrul Moody's.

"In pofida unei recesiuni adanci, Bulgaria va avea in 2009 si in 2010 deficite bugetare foarte mici, potrivit standardelor mondiale, ceea ce va mentine datoriile guvernamentale la un nivel redus si stabil", a adaugat acesta. Orchard a subliniat ca o majorare a ratingului la Baa2 depinde de abilitatea tarii de a-si relua cresterea si de a face fata impactului socurilor din regiune.

"Moody's prevede ca receiunea se va incheia la mijlocul anului 2010, desi problemele din Grecia ar putea afecta cresterea in acest an", a spus Orchard. Circa 9% din exporturile Bulgariei sunt catre Grecia, iar companiile elene sunt investitori majori in Bulgaria, in special in sectorul bancar. Cresterea economica ar urma sa se reia in 2011-2012, sustinuta de finantare din partea Uniunii Europene si de investitiile straine directe, atrase de costurile reduse.

"Schimbarile structurale ale economiei regionale sunt estimate sa aduca rata cresterii la 3-4%, cu mult sub media anterioara crizei. Acest fapt va asigura convergenta cu tarile mai bogate din UE, insa la un ritm mai lent", a mai spus Orchard. 

#rating, # Bulgaria, # UE, # Moody's , #stiri Impact