Modificarile aduse la Codul Fiscal ar putea creste incasarile din TVA

Marti, 07 Decembrie 2010, ora 19:09
1743 citiri
Modificarile aduse la Codul Fiscal ar putea creste incasarile din TVA

Guvernul intentioneaza sa aduca unele modificari la Codul Fiscal, prin care se estimeaza ca incasarile din TVA vor creste cu 457,14 milioane lei in 2011, iar cele din accize cu 40,9 milioane de lei, informeaza NewsIn.

In principal, cresterea incasarilor de TVA la buget vor fi asigurate prin"continuarea aplicarii masurilor de limitare a dreptului de deducere a TVA pentru achizitia de autoturisme si combustibili necesari functionarii acestora si pentru anul 2011".

Potrivit notei de fundamentare a ordonantei de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Codului Fiscal, postata pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, o alta masura care va fi adusa Codului Fiscal in domeniul TVA se refera si la instituirea posibilitatii persoanelor impozabile care au realizat o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire pentru intreprinderi mici de a solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, in vederea aplicarii regimului special de scutire.

Masura are in vedere reducerea numarului persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in scopul imbunatatirii activitatii de administrare a acestora.

De asemenea, se arata in nota de fundamentare, "ca urmare a notificarii Comisiei Europene, care a pus in vedere Romaniei ca va declansa procedura de infringement in cazul neadaptarii legislatiei nationale la prevederile Directivei 2006/112/CE, serviciile prestate in mod gratuit vor fi considerate ca nu sunt in sfera de aplicare a TVA numai in situatia in care nu au legatura cu activitatea economica a persoanei impozabile".

Tot in cazul TVA, modificarile aduse prin proiectul de ordonanta de urgenta mai vizeaza si transpunerea unor directive europene in domeniu.

Astfel, dupa 1 ianuarie 2011, "in principiu numai serviciile principale si auxiliare legate de activitati culturale, artistice, sportive, stiintifice, educationale, de divertisment sau de activitati similare, cum ar fi targurile si expozitiile, inclusiv in cazul serviciilor prestate de organizatorii acestor activitati prestate catre persoane neimpozabile, se vor mai impozita la locul prestarii efective, in timp ce serviciile prestate catre persoane impozabile se vor impozita la locul unde este stabilit beneficiarul serviciilor.

O alta directiva care aduce modificari ale legislatiei in domeniul TVA se refera la introducerea unor dispozitii referitoare la importul si la locul impozitarii livrarilor de gaz si de electricitate, regulile speciale aplicandu-se pentru importurile si livrarile de gaz efectuate prin intermediul oricarui sistem de gaze naturale situat pe teritoriul Comunitatii sau al oricarei retele conectate la un astfel de sistem.

Totodata, este vorba si de Directiva 2010/23/UE a Consiliului din 16 martie 2010 de modificare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, cu privire la aplicarea optionala si temporara a mecanismului de taxare inversa pentru prestarea anumitor servicii care prezinta risc de frauda.

"In cazul masurilor privind transpunerea directivelor europene in domeniul TVA, impactul asupra incasarii veniturilor bugetare nu poate fi cuantificat", se arata in nota de fundamentare a ordonantei de modificare.

Pe langa incasarile din TVA, autoritatile estimeaza ca prin modificarea Codului Fiscal vor atrage la bugetul de stat anul viitor inca 40,9 milioane de lei din accize si 63 milioane de lei din jocurile de noroc.

In cazul accizelor, modificarea Codului Fiscal prevede, printre altele, majorarea nivelului accizelor pentru anumite produse energetice, precum si pentru tigarete, potrivit angajamentelor cu privire la respectarea reglementarilor comunitare in domeniu.

Pe langa aceasta este mentionata si eliminarea scutirii de la plata accizelor prevazuta in cazul tigaretelor destinate testelor stiintifice si celor privind calitatea produselor.

"Organizatorii de jocuri de noroc caracteristice activitatii cazinourilor si de jocuri tip slot-machine vor permite accesul in locatiile autorizate numai pe baza unui bilet de intrare, valabil pentru 24 ore in intervalul 08.00 - 08.00, pentru fiecare persoana", se precizeaza in document.

Pentru cazinouri, biletul de intrare se emite si se incaseaza la receptie pentru fiecare persoana care intra in cazinou, indiferent daca aceasta participa sau nu la jocurile de noroc, iar pentru jocurile tip slot-machine, biletul de intrare se va incaseaza numai de la jucatori.

Persoanele carora li s-a eliberat bilet de intrare au obligatia sa-l pastreze, pe toata perioada cat se afla in incinta locatiei in care se elibereaza astfel de bilete. 

#cod, # fiscal, # incasari, # tva , #stiri Impact