Ministrul de Finante "din umbra" al USL: Intre Guvern si firme este o neincredere totala. Guvernul trebuie sa faca primul pas

Marti, 23 August 2011, ora 09:30
5973 citiri
Ministrul de Finante "din umbra" al USL: Intre Guvern si firme este o neincredere totala. Guvernul trebuie sa faca primul pas

"Este vorba de o neincredere totala, din pacate de un joc non-cooperativ foarte puternic intre Guvern si acea parte a mediului de afaceri care nu are o relatie privilegiata pe linie politica cu administratia. Guvernul trebuie sa-si plateasca datoriile pe care le are. Daca acest lucru nu se intampla, nu poate pretinde un comportament mai rezonabil din partea sectorului privat in ceea ce priveste plata contributiilor", a declarat Claudiu Doltu, posibil ministru de Finante intr-un viitor Guvern al USL.

Cresterea TVA a adus statului bani multi intr-o perioada critica. Daca punem in balanta, cum am iesit dupa aceasta masura?

Din perspectiva impactului bugetar, efectul a fost favorabil. TVA este principala sursa de venit la bugetul statului.

Lucrurile nu au rezolvat nicidecum pe termen lung o problema de stabilitate fiscala in Romania.

Acest lucru a dus intr-adevar la o crestere a unor categorii de venituri, dar nefacand reforme majore pe partea de cheltuieli, politica fiscala pare sa se afle tot intr-un ciclu vicios, putin sustenabil pe termen lung.

Nimic nu ne asigura ca intr-un moment sau altul, in goana dupa acoperirea unor gauri, un guvern nu va mari din nou un impozit sau mai multe, pentru a compensa cheltuielile foarte mari care trebuie acoperite.

Nu in felul acesta se asigura predictibilitatea si sustenabilitatea unei politici fiscale.

Aceasta crestere a TVA pare de acum inainte un fel de frana de mana pentru afaceri. Cum ar trebui procedat pentru a renunta la ea si in cat timp ar trebui facut acest proces?

Nu neaparat TVA este deranjanta pentru mediul de afaceri, ci ansamblul a ceea ce inseamna politica fiscala, mai ales impozitele asupra muncii.

Desigur, TVA a generat niste socuri, care sunt resimtite in continuare, toata lumea care consuma plateste 24%.

Nu de aici vine fericirea sau nefericirea mediului de afaceri, ci de la unele abordari sistematice care sa dea incredere mediului de afaceri ca socotelile pe care si le face astazi nu vor fi date peste cap maine de niste decizii adoptate peste noapte de catre Guvern.

Vanzarile companiilor au scazut, iar profiturile retinute ale companiilor care au fost utilizate pentru investitii s-au redus.

Cresterea TVA-ului a avut efecte atat pe partea consumului, cat si pe partea de investitii, dat fiind faptul ca cel putin in ultimii ani in Romania principala sursa de investitii a firmelor au fost profiturile retinute.

Cine trebuie sa faca primul pas pentru a reporni motorul economiei: statul sau companiile private? Statul pare a fi intr-o perioada in care vrea sa stranga bani cu orice pret.

Oricand si in orice perioada statul va vrea sa stranga bani cu orice pret.

Este vorba de o neincredere totala, din pacate de un joc non-cooperativ foarte puternic intre Guvern si acea parte a mediului de afaceri care nu are o relatie privilegiata pe linie politica cu administratia.

Daca va fi lasat in pace si nu va fi bruscat din nou, mediul privat isi va gasi un mod de a aloca resursele eficient.

Guvernul, daca intr-adevar vrea sa faca ceva, poate transmite un semnal de incredere sectorului privat, prin care sa il asigure ca poate fi un partener onest.

Apoi, Guvernul trebuie sa-si plateasca datoriile pe care le are. Daca acest lucru nu se intampla, nu poate pretinde un comportament mai rezonabil din partea sectorului privat in ceea ce priveste plata contributiilor.

Guvernul trebuie sa faca primul pas. Daca nu va reusi sa impuna un asemenea comportament vom vedea in continuare perpetuandu-se jocul "de-a cine nu-si plateste datoriile".

Daca ati fi ministru de Finante, care ar fi primele trei masuri pe care le-ati lua pentru a pune la treaba economia?

Nu trebuie sa asteptam cresterea economica de la Ministerul de Finante.

Ministerul de Finante poate sa impuna intr-adevar o mai mare eficienta si transparenta in gestionarea banilor publici.

Nu Ministerul de Finante este cel care cheltuie, el gestioneaza finantele.

El poate face o prioritizare a cheltuielilor daca are sprijin politic suficient din partea primului-ministru si intelegere din partea ministrilor care au posibilitatea sa cheltuie bani.

De asemenea, Ministerul de Finante poate mari spatiul fiscal si in felul acesta putinele resurse de care tara dispune pot fi gestionate in mod eficient fara sa fie nevoie sa se bruscheze sectorul privat prin cresterea fiscalitatii.

Fara sprijinul primului ministru si fara intelegerea ministrilor, totul ramane o poveste frumoasa.

Exporturile romanesti incep sa se sufoce, cererea dinspre Europa a incetinit. Ce poate urma?

Nu e exclus sa vedem presiuni pe leu, daca vom incasa mai putina valuta, insa sunt mult mai multi factori care explica evolutia cursului decat exporturile.

De asemenea, daca acest lucru s-ar intampla s-ar putea reduce ritmul de ecrestere economica, si-asa destul de firav.

Daca statul costa prea scump si a devenit un fel de piatra de moara, spre ce vor evolua economiile lumii? Mai multa piata libera, mai multa reglementare?

Nici evolutiile din ultimii ani si nici incertitudinea mare nu au pus nici un moment sub semnul intrebarii elementele fundamentale ale economiilor, asa cum le cunoastem in ultimii 50 de ani. Nimeni nu si-a pus problema daca e buna sau rea proprietatea privata, nimeni nu a discutat despre libertatea individului.

Intr-adevar este un moment in care economiile fluctueaza si sunt incertitudini mari.

"Caii au fost furati, pentru ce sa mai blocam usile de la grajd?!" Nimeni nu garanteaza ca o intarire a activitatii de reglementare si de supraveghere nu va impiedica pe viitor aparitia unor evenimente nedorite.

Nimeni nu stie unde este limita a ceea ce trebuie reglementat.

Se va merge din aproape in aproape, se va incerca sa se iasa cu costuri cat mai mici din situatia tensionata pe care o genereaza pietele financiare, dar nu cred ca vom vedea schimbari majore.

Interviu realizat de Oana Dumitroiu

Sursa foto: Gandul.info

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#claudiu doltu usl, #guvern usl, #ministru finante guvern usl, #tva, #usl , #stiri Impact