Ministrii UE sustin planurile de roaming

Marti, 12 Decembrie 2006, ora 07:02
949 citiri

Ministrii telecomunicatiilor din cadrul Uniunii Europene au sustinut luni planurile de reducere a costului convorbirilor telefonice in strainatate, dar au afirmat ca doar in ultima instanta ar trebui sa se recurga la fixarea directa a preturilor pentru consumatori.

Viviane Reding, comisarul UE pentru Societatea Informationala care a sugerat aceste planuri, urmareste limitarea pretului de ansamblu al taxelor pentru roaming pe care un operator le percepe altuia.Aceasta doreste si limitarea tarifelor individuale percepute clientilor UE pentru a se asigura ca reducerea preturilor per ansamblu se face simtita imediata si la clienti. Proiectul initial al executivului UE a provocat mania operatorilor, care sustin ca reduc deja drastic tarifele si ca legislatia draconica va incetini investitiile. Dar la intalnirea de luni dintre ministrii UE ai telecomunicatiilor, statele au sprijinit in principiu planul, care reprezinta una dintre cele mai populare politici ale blocului din ultimii ani.

Cu toate acestea, cele mai multe state au sustinut o propunere a francezilor si britanicilor de a diminua impactul masurii si au cerut adoptarea unei asa-numite clauze de rasarit.

Aceasta ar limita preturile de vanzare cu amanuntul, dar numai pentru operatorii care nu au redus voluntar ratele sub o medie convenita la sase luni de la intrarea in vigoare a legii.

"In acest fel le permitem operatorilor sa reactioneze," a declarat la reuniune ministrul francez al industriilor Francois Loos.

Ministrul britanic al industriilor, Margaret Hodge, a afirmat ca o clauza de rasarit nu va duce la intarzierea reducerii preturilor pentru consumatori. "Vrem sa asiguram o legislatie mai buna si mai putina birocratie," a spus Hodge.

Tarile UE si Parlamentul European au ultimul cuvant in privinta planurilor, care vor fi aplicate de anul viitor.

Portugalia, Romania, Cehia, Suedia, Slovacia, Ungaria, Polonia, Belgia, Letonia, Danemarca, Malta si Austria au sustinut schimbarile propuse de Franta si Marea Britanie.

"Consider ca un moratoriu sau o clauza de rasarit ar fi adecvate," a afirmat un ministru portughez, adaugand ca ar trebui intervenit numai daca reducerile efectuate de operatori la nivel global nu se resimt si la consumatori.

Reding a declarat ca intarzierea stabilirii unei limite a preturilor la vanzarea cu amanuntul ar fi o greseala si ar putea duce la complexitate si la nevoia de creare a unei birocratii pentru monitorizarea preturilor consumatorilor.

"Chiar vrem sa cream un fel de Eurostat (agentie de statistica) pentru calcularea preturilor de roaming? Toti cei care vor mai putina birocratie nu pot sa pretinda o clauza de rasarit pentru ca aceasta ar avea exact rezultatul opus," a spus Reding ministrilor.

Un ministru german, a carui tara va detine presedintia rotativa a UE din ianuarie, a afirmat ca pretul utilizarii telefonului mobil in afara tarii nu reflecta inca in mod realist costul."E corect sa spunem ca se observa fenomenul de esec al pietei," a spus ministrul.

Huw Jones, Traducerea: Alina Negrea

Acotsman, Rador