Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ministerul ungar al mediului aduce 122 de sesizari la studiul de impact pentru Rosia Montana

Ministerul ungar al mediului aduce 122 de sesizari la studiul de impact pentru Rosia Montana

Studiul de impact asupra mediului in cazul Rosia Montana nu este acceptabil in forma actuala pentru ca nu este complet si nu creeaza o baza buna pentru luarea unei hotarari privind eliberarea acordului de mediu, a declarat vineri ministrul ungar al mediului, Miklos Persanyi.Aceasta este pozitia oficiala a partii ungare, exprimata de ministrul Persanyi cu ocazia semnarii la Oradea, impreuna cu ministrul mediului din Romania, Sulfina Barbu, a protocolului in urma celei de-a patra sesiuni a Comisiei mixte pentru realizarea prevederilor Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare privind cooperarea in domeniul protectiei mediului.

Cu toate ca autoritatile romane au aplicat procedurile euroconforme in acest proces, expertii ungari au adus, 'cu cele mai bune intentii in a ajuta Romania in acest proces', o serie de 122 de sesizari, in baza Conventiei ESPOO si in urma a doua dezbateri publice pe teritoriul Ungariei.

Cele mai importante aspecte subliniate de ministrul Persanyi s-au referit, in primul rand, la: incompleta prezentare a starii mediului si a evaluarilor geologice si ecologice, mai exact a orientarii faliilor si a directiilor eventuale de poluare de sub haldele de steril; faptul ca nu sunt precizate speciile protejate de directive europene; ca nu se prezinta exhaustiv informatii despre substantele nocive si otravitoare; nu se arata unde se vor depozita cianurile dupa procesul de productie; nu se poate determina cu precizie care este aria poluarii apelor de suprafata; nu sunt prezentate evaluari privind restrictiile din Directiva-cadru Ape, foarte importanta in UE; nu sunt prevazute nici masurile care s-ar lua in caz de accident si avarii; nu exista garantii financiare necesare in caz de riscuri majore sau dupa inchiderea minei.

Potrivit ministrului ungar al mediului, cooperarea ungaro-romana in domeniul mediului a fost incununata de succes in ultimii patru ani. 'Pot sa confirm, dupa cum spunea si doamna ministru, ca avem cea mai buna colaborare cu partenerul roman, fiind cea mai bine fundamentata, elaborata si sistematica. Ne bucuram si am felicitat ministrul roman al mediului pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, aderare pe care si noi am sustinut-o mereu, un pas important inainte si in domeniul protectiei mediului' - a afirmat Miklos Persanyi.

Pe durata lucrarilor, desfasurate in 5 si 6 octombrie, au fost discutate aspecte privind analiza activitatii din grupurile de lucru pentru protectia mediului, pentru ocrotirea naturii si a grupului ad-hoc privind identificarea, constatarea, analizarea si prezentarea problemelor legate de infiintarea, exploatarea si verificarea obiectivelor si activitatilor cu potential efect transfrontier, dar si aspecte privind crearea grupului permanent de experti pentru programe si proiecte internationale.

Totodata, s-au facut informari privind pregatirea problemelor de interes comun in domeniul protectiei mediului care vor fi abordate in cadrul sedintei comune de guvern (din luna noiembrie 2006), ce urmeaza a se desfasura la Budapesta.

Rompres

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1072 ori