Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ministerul Economiei va plati 100 lei/zi daca nu publica siturile pentru a doua centrala nucleara

Ministerul Economiei va plati 100 lei/zi daca nu publica siturile pentru a doua centrala nucleara

Tribunalul Bucuresti a decis ca Ministerul Economiei sa publice lista cu siturile avute in vedere pentru constructia, din 2020, a unei a doua centrale nucleare in Romania, in caz contrar fiind pasibil de daune de 100 lei pentru fiecare zi de intarziere, a anuntat luni organizatia Greenpeace.

Decizia prin care Ministerul Economiei a mai fost obligat si la daune morale de 1 leu poate fi atacata cu recurs, potrivit deciziei transmise luni de asociatia ecologica Greenpeace Romania.

Greenpeace a depus plangere dupa ce a incercat de mai multe ori sa obtine de la minister lista celor 100 de situri pe care le examina in vederea construirii celei de-a doua centrale nucleare, considerand ca refuzul ministerului reprezinta o incalcare a Constitutiei, mai ales ca ridicarea unei centrale nucleare are un impact major asupra mediului.

Anul trecut, Romania si-a anuntat intentia de a construi a noua centrala nucleara, pe langa cea de la Cernavoda, pentru a-si asigura independenta energetica.

La inceputul lui 2008, directorul general din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, Alexandru Sandulescu, declara ca noua centrala nucleara care va fi construita in Romania va fi gata cel mai probabil in jurul anului 2020, iar studiul de amplasament pentru aceasta va fi demarat in 2008.

Acesta preciza atunci ca este dificil de facut estimari despre investitiile necesare pentru acest proiect, intrucat este posibil sa nu mai fie utilizata aceeasi tehnologie ca pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda.

La inceptul lunii octombrie 2007, cu ocazia inaugurarii reactorului 2 de la Cernavoda, premierul Tariceanu declara ca a solicitat Ministerului Economiei si Finantelor sa gaseasca o locatie optima pentru construirea unei noi centrale nucleare, in contextul in care Romania trebuie sa se utilizeze din ce in ce mai mult resursele curate de energie, cum ar fi cele nucleare si hidrologice.

Studiile realizate in 1980 privind posibile amplasamente pentru construirea unei centrale nucleare in Romania indicau zone precum cea a Fagarasului sau cea a raului Siret.

Specialistii afirma ca aceste amplasamente sunt in continuare preferabile din punct de vedere seismologic si geologic pentru construirea centralei nucleare.

 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1023 ori