Miliardul de euro de la BM va ajunge in pensii si reforme

Miercuri, 25 Martie 2009, ora 12:11
1435 citiri
Miliardul de euro de la BM va ajunge in pensii si reforme

Banca Mondiala a anuntat oficial, miercuri, ca va acorda Romaniei un sprijin de 1 miliard euro in urmatorii doi ani pentru reformarea sectorului public si a celui financiar, precum si consolidarea protectiei sociale, in cadrul pachetului international de finantare de aproape 20 miliarde euro.

Finantarea va fi acordata sub forma unei serii de Imprumuturi pentru Politici de Dezvoltare (IPD), care vor fi eliberate de-a lungul a 24 de luni, iar Banca Mondiala se asteapta sa poata da o parte din imprumut in 2009 si o alta parte in 2010, cu conditia inregistrarii de progrese in realizarea masurilor de reforma.

Sprijinul Bancii Mondiale se va concentra pe probleme structurale pe termen lung in trei domenii cheie. Este vorba de reforma sectorului public, in special in managementul financiar fiscal sau public, vizand imbunatatirea transparentei si predictibilitatii cheltuielilor publice si calitatea serviciilor publice, precum si de consolidarea protectiei sociale - asistenta sociala si pensii - pentru atenuarea impactului crizei asupra grupurilor vulnerabile si sporirea eficientei si viabilitatii acestor programe.

De asemenea, sprijinul are in vedere reforma sectorului financiar pentru a imbunatati flexibilitatea si functionarea acestui sector.

"Aceste masuri vor sprijini agenda de restructurare si stabilizare economica a tarii pe termen lung", se arata in comunicatul Bancii Mondiale.

Programul va acoperi reforme inter-sectoriale, precum si masuri in sectoarele de sanatate si educatie, care constau in imbunatatirea serviciilor si accesul mai echitabil la acestea.

In domeniul asistentei sociale, vor fi majorate fondurile pentru programele bine directionate si va fi perfectionat managementul programelor de protectie sociala, iar in ce priveste sectorul pensiilor, Banca Mondiala va sprijini masurile de protectie a standardelor de viata ale pensionarilor, prin imbunatatirea finantarii sistemului public de pensii, protejarea si consolidarea integritatii si echitatii sistemului de pensii multi-pilon.

In domeniul sectorului financiar, Banca Mondiala se va concentra asupra reformelor pe termen mediu, care le vor completa pe cele acoperite de programul FMI.

"Impreuna cu alti parteneri internationali, Banca Mondiala este gata sa conlucreze strans cu Guvernul Romaniei in urmatorii doi ani pentru implementarea unui pachet de masuri care vor limita gravitatea recesiunii si impactul acesteia asupra grupurilor vulnerabile, si care, de asemenea, va pune bazele unei robuste recuperari, inclusiv economice, care valorifica punctele forte si oportunitatile pe care le are Romania", a declarat directorul Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si Tarile Baltice, Orsalia Kalantzopoulos.

Banca Mondiala a mai anuntat ca va continua angajarea sa activa in Romania prin intermediul unui portofoliu complex de operatiuni de investitii in domeniile de coeziune sociala, agricultura, mediu, sanatate, educatie, economia bazata pe cunoastere, energie, atenuarea riscului de calamitate naturala si reforma sistemului judiciar.

Romania va primi un pachet total de finantare de 20 miliarde euro in urmatorii doi ani, ce cuprinde aproape 13 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la UE, iar restul de la Banca Mondiala si BERD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
#angajari, #asistenta, #bm, #educatie, #financiar, #investitii, #reforme, #sanatate, #sectorului, #sociala , #stiri Impact