Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Mexicul a pus taxe antidumping pe otelul romanesc

Mexicul a pus taxe antidumping pe otelul romanesc

Dupa mai multe scandaluri declansate de Statele Unite pe tema pretului prea mic al otelului romanesc, e rindul mexicanilor sa se plinga de concurenta neloiala.Ministerul Economiei din Mexic a impus taxe vamale anti-dumping cuprinse intre 37 si 69% pentru importurile unor sortimente de produse siderurgice plate (tabla) originare din Romania, Rusia si Ucraina, dupa finalizarea unei investigatii incepute in urma cu trei ani, transmite Dow Jones. Oficialitatile mexicane au declarat ca investigatia a vizat importurile de tabla din cele trei state mentionate, in perioada ianuarie-octombrie 2002, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.

Importuri triple

Ancheta a evidentiat ca importurile produselor respective au crescut cu 227% in perioada cercetata, aceasta crestere fiind peste volumul permis prin regulile internationale de comert si avind un impact negativ asupra industriei siderurgice din Mexic. A"Importurile au avut loc in conditii de pret discriminatoriu, provocind pierderi ramurii similare din siderurgia nationalaA", au declarat reprezentantii ministerului mexican, precizind ca preturile locale au scazut cu 2,4%, iar vinzarile producatorilor interni cu 8%, ca urmare a dumpingului.

Taxe de 67%

Autoritatile mexicane au constatat ca marjele de dumping sint de 120,5% pentru Romania, de 36,8% pentru produsele originare din Rusia si de 60,1% in cazul Ucrainei. Au fost introduse suprataxe vamale de protectie de 36,8% pentru produsele originare din Rusia, 60,1% pentru Ucraina si 67,6% pentru importurile provenind din Romania, inclusiv cele distribuite de Mittal Steel Galati (fost Sidex).

Ca pondere, importurile din Rusia, Romania si Ucraina s-au ridicat la 6%, 23%, respectiv 22%, in perioada investigata. Mexicul a mai luat masuri similare impotriva importurilor de produse siderurgice din Rusia si Ucraina in anul 1999. Taxele antidumping intra in vigoare imediat, si este de asteptat sa aduca beneficii producatorului mexican de otel Altos Hornos de Mexico SA. A

Cotidianul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 971 ori