Marile tranzactii imobiliare din Romania - sub lupa avocatilor

Miercuri, 09 August 2006, ora 01:45
928 citiri

Amploarea pe care au luat-o afacerile imobiliare a dus la aparitia, in cadrul unora dintre firmele mari de avocatura prezente pe piata romaneasca, a unor departamente specializate in acest domeniu, ai caror avocati au rolul de a stabili structura tranzactiei, de a negocia documentele si de a stabili procedurile legale pentru finalizarea tranzactiei, existand cazuri cand, in urma raportului de analiza juridica realizat de avocati, decizia cumparatorului s-a schimbat.'Nu exista tranzactie fara probleme. Avocatii sunt cei care au rolul sa semnaleze clientului, in timp util, eventualele probleme contractuale si tot avocatul este cel care propune solutii daca, spre exemplu, titlul de proprietate este neclar sau atacabil sau daca acesta este susceptibil sa produca probleme in viitor. Este o diferenta majora intre un avocat cu experienta in probleme imobiliare si un avocat care, chiar daca sesizeaza eventualele probleme, nu vine cu solutii si rezolvari. De cele mai multe ori exista parghiile juridice necesare pentru rezolvarea unor astfel de situatii, insa cumparatorul poate decide sa se retraga dintr-un proiect daca problemele identificate sunt iremediabile', arata, intr-un comunicat remis ROMPRES, Dan Borbely, coordonator al departamentului Real Estate la firma de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii.

Tranzactiile din domeniul imobiliar au inregistrat in ultimii ani in Romania o dinamica ascendenta atat in ceea ce priveste segmentul imobilelor de locuit, cat si cel al cladirilor pentru birouri, spatii comerciale sau industriale. Numai in ultimii cinci ani s-au realizat peste 26 de proiecte de investitii majore in domeniul imobiliar cu un impact semnificativ asupra economiei.

Piata imobilelor de birouri din Romania a inregistrat o crestere spectaculoasa in 2006, valoarea tranzactiilor depasind zeci de milioane de euro: Charles de Gaulle Plaza - 80 milioane euro, Bucharest Business Park - 50 milioane euro sau Millenium Business Center - 40 milioane euro, pentru a da numai cateva exemple.

Pana in prezent, locul intai in topul pietei imobiliare din Romania il detine tranzactionarea office-builing-ului Charles de Gaulle Plaza, pentru care cumparatorul a platit suma de 80 milioane euro.