Londra a subestimat imigratia folosindu-se de un studiu german eronat

Sambata, 02 Septembrie 2006, ora 14:32
947 citiri

Ministerul britanic de Interne s-a folosit, in 2004, cand a estimat ca fiind nesemnificativa imigratia din tarile est-europene recent intrate in UE, de un studiu al unui cercetator german care a recunoscut ca a facut calcule gresite, informeaza The Guardian in editia electronica de sambata.Cercetatorul Herbert Brucker, care estimase ca numai 13.000 de muncitori est-europeni vor veni in Marea Britanie in primul an dupa aderare, a recunoscut ca predictiile sale au fost eronate, pentru ca s-au bazat pe statistici din Germania, intrucat Marea Britanie nu reuseste, a spus el, sa aiba o evidenta riguroasa in ceea ce priveste imigratia. In plus, doctorul Brucker a recunoscut ca estimarile si calculele sale au fost gresite pentru ca se bazau pe presupozitia ca toate cele 15 vechi membre UE isi vor deschide granitele pentru cetatenii statelor nou intrate in UE. Insa numai Marea Britanie, Irlanda si Suedia au procedat asa.

Neconcordanta dintre cifrele doctorului Brucker si impactul real al extinderii va furniza insa argumente pentru eurosceptici, in conditiile in care ministrii britianici se pregatesc pentru aderarea Bulgariei si Romaniei, subliniaza The Guardian.

"Numarul muncitorilor care au venit in Marea Britanie si Irlanda a fost mult mai mare decat am estimat. Ne-am inselat in privinta Marii Britanii - nu ne-am asteptat la o imigratie de o asemenea amploare", a declarat cercertatorul german cotidianului The Guardian.

Dupa extinderea UE din 2004, pana la 600.000 de muncitori, majoritatea din Polonia, au venit in Marea Britanie. Aproape jumatate dintre acestia s-au intors acasa, ceea ce inseamna ca numarul real al imigrantilor s-a situat undeva in jurul a 150.000 de persoane pe an.

"Avem niste modele", a explicat dr Brucker, profesor la Nurnberg. "Numarul de 13.000 a fost obtinut prin extrapolare pe baza modelului german, pentru ca Marea Britanie nu are rapoarte precise despre migratie", a spus cercetatorul, care face parte din grupul economic independent DIW Berlin.

Studiul sau fusese autorizat de Comisia Europeana si a fost citat in raportul academic folosit de Ministerul de Interne pentru a respinge temerile legate de un aflux de muncitori. Raportul Ministerului de Interne, coordonat de economistul Christian Dustmann nde la Colegiul Universitar din Londra, afirma ca "estimarile pentru Regatul Unit variaza intre 5.000 si 13.000 de noi imigranti anual".

Euroscepticii au profitat imediat de greseala recunoscuta de autoritati. Nigel Farage, europarlamentar si lider al Partidului Independentei din Marea Britanie, a spus ca aceasta eroare "distruge credibilitatea guvernului in ceea ce priveste imigratia est-europeana". "Cum putem avea acum incredere in ei (in guvernanti - n.r.) in ceea ce priveste Romania si Bulgaria?", a declarat Farage.

Agentia NewsIn