Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Libia opreste, din nou, livrarile de petrol catre Elvetia

Libia opreste, din nou, livrarile de petrol catre Elvetia

Libia a decis sa opreasca livrarile de petrol catre Elvetia, a anuntat ieri seara compania petroliera libiana Tamoil, in replica la arestarea unuia dintre fiii lui Gaddafi la Geneva, relateaza AFP.

"Libia a cerut companiei sa opreasca orice livrare de petrol catre Elvetia", a declarat directorul companiei, Issam Zanati. "Este o decizie a autoritatilor libiene si nu a companiei Tamoil", a subliniat directorul, ieri noapte, din Franta. Zanati nu a putut preciza durata suspendarii livrarilor si nici motivele acestei decizii.


Oprirea livrarilor de petrol libian a fost anuntata anterior de purtatorul de cuvant al Tamoil din Elvetia, Laurent Paoliello, pentru agentia elvetiana ATS.


Tripoli avertizase cu privire la o astfel de decizie, ca represalii dupa arestarea, la 15 iulie, la Geneva, a lui Hanibal Gaddafi, unul dintre fiii liderului libian.


Aprovizionarea cu petrol a Elvetiei nu este amenintata de aceasta masura si decizia nu va avea impact asupra pretului benzinei la pompa, a declarat, pentru ATS, Rolf Hartl, directorul Uniunii petroliere elvetiene.

Pentru Hartl, daca aceasta decizie este pusa in aplicare, demersul va avea efecte asupra Elvetiei abia peste doua-trei saptamani. Pana atunci, importatorii se pot orienta spre alte surse de aprovizionare, deci mai ales interesele Libiei in Elvetia ar fi afectate.


Elvetia importa anual 2,5 milioane tone de titei din Libia. Avand in vedere toate necesitatile legate de produsele petroliere si de derivatele acestora (11,5 milioane de tone anual), acest volum nu reprezinta decat 20% din necesitatile totale ale tarii.


Ministerul elvetian de Externe "nu se poate pronunta, pentru ca nu a primit oficial informatia" cu privire la oprirea livrarilor de petrol libian, a declarat Lars Knuchel, purtatorul de cuvant al ministerului.


Hanibal Gaddafi si sotia sa au fost arestati in urma unor plangeri depuse de doi angajati cu privire la aplicarea de rele tratamente. Acestia - o femeie din Tunis si un marocan - au primit pana la urma despagubiri si au retras plangerea, ceea ce a permis clasarea dosarului, asa cum cerea Libia.


Totusi, in afara de renuntare la urmarirea penala, Tripoli dorea "scuze" si, ca represalii, continua sa interzica iesirea din Libia a doi cetateni elvetieni.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1195 ori