Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Liberalizarea pietelor are consecinte pozitive pentru piata muncii

Liberalizarea pietelor are consecinte pozitive pentru piata muncii

Liberalizarea pietelor reprezinta un lucru pozitiv pe termen lung pentru sectorul muncii si pentru salariatii pe plan global, reiese dintr-un raport publicat luni, de Organizatia Mondiala a Comertului si Biroul International al Muncii, relateaza AFP.

"Liberalizarea pietelor este asociata atat cu reducerea cat si cu cresterea numarului de locuri de munca", afirma cele doua institutii in acest raport intitulat "Comert si munca: o provocare pentru cercetarea politica".

"Pe termen lung insa, majorarea eficacitatii datorita liberalizarii pietelor va avea consecinte pozitive pentru sectorul muncii, chiar daca este vorba de numarul de salariati, al locurilor de munca sau a unei combinatii ale celor doua", estimeaza realizatorii acestui studiu, lung de 123 de pagini.

Acestia subliniaza ca "majorarile salariale pot duce la modificari ale repartitiei efectelor negative asupra anumitor lucratori". In consecinta, raportul cere guvernelor sa isi protejeze lucratorii ai caror slujbe sunt cele mai amenintate.

"Atunci cand liberalizarea pietelor are efecte negative asupra anumitor segmente ale mainii de lucru, politicile legate de sectorul muncii si cele sociale sunt necesare pentru impartirea justa a castigurilor", a sugerat raportul.

Studiu face apel in principal pentru "intarirea aptitudinii statelor in curs de dezvoltare sa conceapa si sa puna in aplicare astfel de programe", care le-ar permite sa "absoarba mai bine impactul social al reformelor economice, contribuind in acelasi timp la intarirea increderii populare in aceste reforme", reiese din acest raport.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1154 ori