Japonia slabeste yenul pentru a proteja cresterea economica

Joi, 04 August 2011, ora 13:04
1498 citiri
Japonia slabeste yenul pentru a proteja cresterea economica

Autoritatile japoneze au intervenit pentru slabirea yenului in scopul protejarii cresterii economice, vanzand yeni pe piata. in aceste conditii yenul a ajuns la 79 de dolari, potrivit NewsIn.

Banca Japoniei a anuntat ca va lua in continuare masuri pentru relaxarea politicii monetare.

Acestea reprezinta interventii unilaterale ale Japoniei, spre deosebire de cea din martie, sustinuta de G7.

Programul bancii centrale prevede cresterea sumelor disponibile pe piata de la 40.000 de miliarde de yeni (504 miliarde dolari) la 50.000 de miliarde de yeni. Banca a decis, de asemenea, sa pastreze dobanda cheie foarte aproape de zero, la 0,1%.

De la ultima interventie, yenul a castigat 5% in fata dolarului, iar in ultimele 12 luni a crescut fata de moneda americana cu aproape 12%. Interventia actuala nu va avea impact pe termen lung asupra valorii yenului, ea constituind un avertisment pentru speculatori si o incercare de a preveni agitatia pietelor, potrivit unor analisti citati de BBC News.

Guvernul japonez a avertizat in repetate randuri ca intarirea yenului ameninta cresterea economica si refacerea tarii dupa cutremurul devastator din martie. Un yen puternic ar face ca produsele japoneze sa fie mai scumpe in strainatate, ceea ce ar afecta cererea pentru exporturile nipone.

#yen, #economie japonia, #curs yen dolar, #politica monetara japonia , #stiri Impact