Japonia anunta productie industriala in crestere

Luni, 28 Decembrie 2009, ora 10:08
1717 citiri
Japonia anunta productie industriala in crestere

Productia industriala a Japoniei a atins, in noiembrie, maximul din ultimele sase luni, in vreme ce salariile in scadere au determinat scaderi in vanzarile de retail. 

Productia industriala a crescut cu 2.6 procete fata de luna anterioara, a declarat luni ministrul Comertului din Tokyo, citat de Bloomberg.

Vanzarile de retail au crescut cu 0.2 procente dupa o scadere de 0.9 procente in octombrie si au scazut cu 1 procent fata de perioada similara a anului trecut.

Un raport separat indica salariile medii in scadere pentru a optisprezecea luna, consecutiv.

Bursele de actiuni au crescut in conditiile in care rapoartele arata ca exportatorii japonezi fac fata impactului produs de aprecierea yenului care ameninta sa-I faca mai putini competitivi.

In acelasi timp, cifrele productiei domestice indica de ce estimarile plaseaza Japonia dupa China pentru anul viitor, in topul economiilor, Japonia urmand sa piarda a doua pozitie a clasamentului, dupa Statele Unite.

"Nu ne vom confrunta cu o alta recesiune pentru ca exporturile vor continua sa-si revina", a declarat Naoki Iizuka, senior economist la Mizuho Securities, in Tokyo.

In acelasi timp, "cheltuielile de consum se gasesc intr-o situatie delicata", in conditiile salariilor in scadere iar cererea interna in Japonia s-ar putea sa nu-si revina pana in 2012, a mai declarat acesta.

Oficialii guvernamentali japonezi au declarat cu 3 zile in urma ca, cel mia probabil, economia Japoniei "isi va reveni gradual" anul viitor, cu o crestere economica anuala de 1.4 procente, incepand din aprilie.

Primul ministru, Yukio Hatoyama, tinteste o sustinere a refacerii economice din cea mai puternica recesiune post-belica cu masuri menite sa creasca veniturile gospodariilor, dintre care cea mai notabila este aprecierea yenului, apreciere ce determina cresterea puterii de cumparare interne, in detrimentul exporturilor.

Dupa ce s-a contractat timp de patru trimestre consecutiv, economia Japoniei a iesit din recesiune in trimestrul care s-a incheiat pe 30 iunie, iesind din criza financiara mai devreme decat Statele Unite si Europa.

Rapoartele indica o apreciere a yenului care atinge maximele istorice pe 14 ani pe 27 noiembrie, la valoarea de 84.83 yeni pentru un dolar american si care inca nu a afectat foarte tare exporturile Japoniei.

Companiile chestionate in cadrul raportului prezentat de Ministerul Comertului japonez indica o intentie de crestere a productiei cu 3.4 procente in decembrie si 1.3 procente in ianuarie.

Intarirea economica a Chinei - cel mai mare partener comercial al Japoniei - a determinat refacerea productiei industriale a Japoniei.

Biroul chinez de statistici a crescut estimarea pentru PIB-ul pe 2009 la 31.405 trilioane yuani (4.6 mii de miliarde dolari), reducand astfel si mai mult diferenta fata de PIB-ul Japoniei.

Estimarile Fondului Monetar International indica o surclasare a Japoniei de catre China anul viitor.

Exporturile japoneze catre Asia au crescut pentru prima oara in 14 luni, in noiembrie.

Elpida Memory, cel mai mare producator japonez de chipuri de memorie pentru computere ar putea reveni pe profit pentru prima oara in trei ani, multumita unei cereri in crestere, au declarat reprezentantii companiei. 

#japonia, # productie, # industriala, # crestere , #stiri Impact