Italia a facut eforturi mai mari decat Grecia pentru a ascunde situatia financiara

Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 13:29
1247 citiri
Italia a facut eforturi mai mari decat Grecia pentru a ascunde situatia financiara

Vicepremierul elen, Theodoros Pangalos, sustine ca Italia a facut eforturi mai mari decat Grecia pentru a ascunde situatia reala a finantelor publice, cu scopul de a intra in zona euro.

Liderii Uniunii Europene au cerut autoritatilor de la Atena sa clarifice daca s-au implicat in tranzactii cu produse derivate cu banci de investitii americane, operatiuni care ar fi putut permite ascunderea amplorii datoriilor si deficitului bugetar inainte de adoptarea euro, relateaza Mediafax.

"Pur si simplu rezervi anumite sume de bani pentru urmatorul an, asa cum a facut toata lumea. Grecia a recurs la astfel de operatiuni intr-o masura mai mica decat Italia, de exemplu", a afirmat Pangalos pentru postul de radio BBC World. Autoritatile elene sunt presate de liderii UE si de piete sa diminueze deficitul si datoriile, iar Grecia trebuie sa dovedeasca Comisiei Europene pana la mijlocul lunii martie ca poate atinge obiectivele ambitioase prevazute in programul de redresare a finantelor.

Un oficial din cadrul Ministerului german de Finante a declarat marti ca Grecia trebuie sa-si rezolve singura problemele si ca statul nu se poate astepta la ajutorul Uniunii Europene sau al Germaniei. Pangalos a criticat atitudinea Berlinului referitoare la criza elena, afirmand ca Atena nu a primit niciodata compensatii pentru impactul pe care l-a avut asupra economiei ocupatia nazista in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

"Au luat aurul grecesc din banca centrala, au luat banii si nu au dat nimic inapoi. E o problema care va trebui rezolvata candva. Nu spun ca trebuie sa returneze banii, insa pot macar sa multumeasca", a spus el. Politicienii greci au fost scandalizati de tonul cu care presa germana trateaza criza greceasca. Oficialul elen a adaugat ca problemele Greciei nu s-ar fi accentuat daca UE ar fi avut o conducere puternica. Italia s-a numarat printre primele 11 state care au adoptat euro, in ianuarie 1999. Grecia a intrat in zona euro in 2001. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Grecia, # finante, # UE, # banci, # deficit , #stiri Impact