IT-istii, platiti cel mai bine in Europa

Luni, 02 Iunie 2008, ora 08:03
3636 citiri
IT-istii, platiti cel mai bine in Europa

Sase dintre cele 10 tari care platesc cel mai bine angajatii din sectorul IT se afla in Europa Occidentala, arata un studiu efectual de Mercer. Potrivit acestuia, cele mai mari salarii se platesc in Elvetia, urmate fiind de cele din Danemarca, Belgia si Anglia.

Statele Unite si Canada se afla pe locurile 6, respectiv 8. Studiul lui Mercer cu privire la salariile din IT la nivel mondial a comparat remuneratiile si compensatiile anuale totale primite de angajatii a 6.545 de companii din 35 de tari. Companiile multinationale se folosesc de acest studiu pentru a stabili un nivel salarial de baza, bonusuri si alte forme de plata, precum si pentru a aloca bugetele globale pentru IT.


Daca ne uitam la venitul brut anual, angajatii din IT, indiferent de nivel, sunt platiti cel mai bine in Elvetia, unde un manager IT primeste, in medie, un salariu brut de 74.150 de lire sterline, anual. Un danez cu aceeasi functie va primi 64.750 de lire, in vreme ce un manager din Belgia va fi platit cu 63.760 de lire sterline pe an. Marea Britanie si Irlanda ocupa locurile 4 si 5 in clasament, cu un salariu mediu anual de 62.180, respectiv 56.950 de lire sterline. In Statele Unite, un manager IT de nivel mediu primeste 56.550 de lire pe an, iar in Canada, 49.370 de lire.


Potrivit studiului managerii IT din Vietnam, Bulgaria si Filipine castiga cel mai putin, adica 8.140, 11.700, respectiv 11.720 de lire sterline anual. Indienii sunt pe locul al patrulea din coada clasamentului, cu un salariu mediu brut de 13.150 de lire sterline pe an.


Potrivit lui David Van De Voort, specialistul in resurse umane din domeniul IT al biroului Mercer din Chicago, "Impactul outsourcing-ului si al externalizarii peste hotare a joburilor IT din companiile vest-europene si nord-americane ne ajuta sa intelegem tiparul salarizarii la nivel mondial. Joburile de nivel mai mic sunt mutate in regiuni unde se plateste mai putin. Slujbele ramase in Europa Occidentala si in Statele Unite sunt mai putine, insa mult mai complexe si implica o responsabilitate mai mare."


Studiul a relevat si faptul ca legatura dintre experienta/pricepere si salariu variaza in fiecare tara. De exemplu, exista diferente mari de salarizare intre slujbele de nivel junior si senior din Indonezia, India, Brazilia, Chile si Vietnam, care au cele mai mari rate de progresie a salariilor intre cele mai de jos si cele mai de sus joburi.In Statele Unite si in tarile vest-europene, cresterea salariala este legata mult mai mult de experienta.


Potrivit lui David Conroy, director in cadrul biroului Mercer din Londra, "Acest lucru reflecta o lipsa de ierarhizare in Vest. In aceste tari, companiile sunt, in general, mult mai creative, atunci cand vine vorba de atragerea de personal. Se acorda o atentie mult mai mare factorilor variabili, cum ar fi planurile de acordare de bonusuri, in vreme ce, in tarile care platesc mai putin, atentia este indreptata asupra compensatiilor in bani gheata.

Globalizarea functiilor din IT", mai spune Conroy, "este intr-o continua dezvoltare. Companiile din Europa si SUA continua sa fie mult mai inovatoare si creative cand vine vorba de strategii de remunerare, pentru a fi sigure ca pastreaza cele mai mari talente. Angajatorii inteleg pietele locale si cauta sa dezvolte strategii de atragere si pastrare a angajatilor care sa aiba succes, pentru a ramane competitive."


Top 10 tari care platesc cel mai bine - functia de manager IT


  1.     Elvetia         

  2.     Danemarca           

  3.     Belgia     

  4.     Marea Britanie         

  5.     Irlanda          

  6.     SUA      

  7.     Germania     

  8.     Canada           

  9.     Hong Kong ( China )      

10.     Australia           



Top 10 tari care platesc cel mai prost - functia de manager IT

        

  1.     Vietnam        

  2.     Bulgaria        

  3.     Filipine    

  4.     India     

  5.     Indonezia     

  6.     China ( Shanghai )     

  7.     Malaezia     

  8.     Cehia       

  9.     China (Beijing)     

10.     Argentina