Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Irlanda a intrat in recesiune economica

Irlanda a intrat in recesiune economica

Irlanda a intrat in recesiune economica, pentru prima data din 1983, fiind preconizate pentru acest an o crestere a somajului si a inflatiei si o deteriorare a conturilor publice, a anuntat Biroul Central de Statistica, citat de agentia EFE.

Conform definitiei CSO, criza este 'deja oficiala', deoarece economia irlandeza a inregistrat in ultimele doua trimestre o crestere negativa.

'Tehnic, deja suntem in recesiune', precizeaza comunicatul.

In total, economia irlandeza s-a contractat cu 0,8 la suta, in timp ce Produsul National Brut, care masoara valoarea tuturor produselor si serviciilor din tara, a scazut cu unu la suta in primele sase luni ale anului.

Printre factorii ce au alimentat deteriorarea economiei irlandeze, CSO a mentionat impactul neasteptat pe care il are reducerea consumului si a exporturilor, criza internationala a creditarii si incetinirea sectorului imobiliar.

Investitiile in constructii, de exemplu, s-au redus in primele sase luni cu 20 la suta, in timp ce contributia acestora la bugetul national a scazut cu 12 la suta, de la 3,8 miliarde euro in 2007, la 3,3 miliarde euro in 2008.

Umbra crizei a afectat, de asemenea, consumul public, care a scazut cu 1,4 la suta in trimestrul al doilea al acestui an, si productia industriala, care s-a redus cu unu la suta.

Desi majoritatea analistilor certificasera in ultimele luni regresul asa-numitei economii a 'Tigrului Celt', cifrele confirma faptul ca spectaculoasa crestere inregistrata de aceasta tara in ultimele decenii s-a terminat definitiv.

Dupa ce a trecut printr-o perioada aproape fara somaj si a inregistrat un indice de crestere economica de aproape zece la suta, la finele secolului trecut, somajul ar putea ajunge in urmatoarele luni la sapte la suta.

Si, in timp ce economia nationala a crescut anul trecut cu peste patru la suta, expertii au redus acum aceste previziuni la jumatate de punct pentru 2008.

In 2006, conturile publice aveau un excedent de 5,2 miliarde euro, ceea ce a permis guvernului sa prezinte bugete generale 'generoase', dar, acum, expertii prevad ca Executivul va avea in mana un deficit de 7,4 miliarde euro, in 2009.

Daca Irlanda nu reduce cheltuielile publice pana la niveluri 'istorice', semnaleaza expertii, guvernul va fi obligat sa ia bani imprumut, circa 11 miliarde euro, pentru a gestiona tara, ceea ce depaseste limitele fixate de Uniunea Europeana.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2391 ori