Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Investitiile pentru refacerea plajelor romanesti se ridica la 316 milioane euro

Investitiile pentru refacerea plajelor romanesti se ridica la 316 milioane euro

Investitiile totale necesare pentru refacerea plajelor romanesti, in cinci zone prioritare, se ridica la 316 milioane euro, lucrarile urmand sa se deruleze pe o perioada de 13 ani, pana in anul 2020, a declarat, luni, secretarul de stat in Ministerul Mediului si Gospodarii Apelor (MMGA), Lucia Varga, la un seminar privind refacerea zonei costiere a Marii Negre.

Oficialul roman a precizat ca primele lucrari lucrari de refacere a plajelor ar putea incepe in toamna acestui an, dupa finalizarea sezonului estival, in baza unor studii de fezabilitate realizate de Agentia Japoneza de Cooperare Internationala - JICA pentru o portiune din Mamaia si Eforie Nord.

"In aceasta perioada, pana in luna iunie, vor avea loc dezbaterile publice pe marginea studiului realizat de JICA in colaborare cu institutiile romanesti din subordinea MMGA, inclusiv impactul acestor lucrari asupra mediului", a precizat secretarul de stat. In partea a doua a anului, dupa aprobarea acestor lucrari, ar putea demara intocmirea proiectelor si pregatirea aplicatiilor pentru finantarea lucrarilor din bani europeni, dar si din bugetul national.

Costurile toale pentru derularea primei etape a acestui proiect de stopare a eroziunii costiere, numai pentru perioada 2007-2010, in zona Mamaia Sud si Eforie Nord, se ridica la 44 milioane euro.

Lucrarile prevad reabilitarea a 1.500 metri de diguri, realizarea unei lungimi de 4.100 de metri de recifi artificiali si lucrari de innisipare, cu circa 3,2 milioane metru cubi de nisip provenit din Marea Neagra sau din Dunare. De asemenea, vor fi efectuate lucrari hidrotehnice de protectie (jetele si epiuri) pe o lungime de 6.700 metri.
Alte trei studii de fezabilitate vor fi realizate din fondurile alocate de MMGA, pentru celelalte trei proiecte prioritare Eforie, Mamaia Sud si Tomis.

Ambasadorul Japoniei in Romania, Kanji Tsuhima, a declarat ca in cazul in care Romania nu va demara aceste lucrari de stopare a eroziunii solului pe litoralul Marii Negre risca sa piarda peste 20 de ani cateva hoteluri din zona. "Expertii japonezi au experienta in astfel de lucrari de refacere a plajelor, dar si in ceea ce priveste reabilitarea cladirilor impotriva cutremurelor, de aceea consider ca este benefica colaborarea Guvernul Romaniei si JICA", a spus ambasadorul Japoniei in Romania.

Potrivit specialistilor romani, principalele cauze care au reducerea plajelor sunt amenajarile hidrotehnice realizate in bazinul Dunarii, extinderea digurilor si modernizarea porturilor, reducerea stocurilor de moluste marine, dar si tendinta de ridicare a nivelului marii cu 1,5 mm - 2 mm.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1093 ori