Intrebarea cea mare: 'De ce te-as angaja?'

Luni, 03 Noiembrie 2008, ora 00:20
13412 citiri
Intrebarea cea mare: 'De ce te-as angaja?'

De ce te-as angaja? Aceasta este intrebarea tipica pe care multi dintre noi o aud la orice interviu pentru angajare. Deseori, este precedata de fraza "Am discutat deja cu altcineva care pare perfect pentru acest job." Apoi urmeaza intrebarea cea mare: De ce te-as angaja pe tine?

Ai grija sa eviti replicile "inteligente" sau pe cele amuzante. Interviul tau este o treaba serioasa, iar un raspuns gresit te poate trimite la plimbare. De fapt, aceasta intrebare este printre preferatele angajatorilor, deoarece raspunsul poate separa cu usurinta angajatii doriti de cei nedoriti. Daca dai raspunsul gresit, nu mai conteaza ce spui mai departe, scrie Yahoo! HotJobs. Esti respins!


Abordarea raspunsului


Ceea ce vrea angajatorul sa afle este ce anume te diferentiaza de ceilalti candidati care isi doresc acelasi post. Cu acest lucru in minte, o modalitate buna de a aborda discutia este sa-ti iei avant si sa intri in cea mai buna "poveste" care ar raspunde la aceasta intrebare. "Cat de departe mergi?"


De ce esti intrebat de catre angajator motivul pentru care acesta ar trebui sa te angajeze? Pentru ca are doar cinci domenii de interes in ceea ce-l priveste pe candidat:

· Aptitudinile tale

· Cunostintele tale legate de companie

· Gradul tau de supunere

· Disponibilitatea ta

· Daca esti capabil sa-ti depasesti sarcinile inscrise in fisa de post


In zilele noastre, angajatorii cauta angajati care sunt dornici sa-si depaseasca sarcinile si care au o minte suficient de deschisa incat sa absoarba informatiile necesare performantei.


Demonstreaza-ti realizarile


Trebuie sa iti dai seama ca mereu vor exista candidati mai bine pregatiti decat tine si cu mult mai multe abilitati, mai multa experienta, mai multa pregatire sau care pur si simplu fac o impresie mai buna la interviul pentru angajare. Totusi, ceea ce va aduce la acelasi nivel, pe tine si pe cei mai pregatiti decat tine, este capacitatea de a demonstra ca te poti ridica la asteptarile companiei si ca poti merge oricat de departe pentru a indeplini o anumita sarcina sau pentru a-ti atinge obiectivele. Angajatorii cauta oameni ambitiosi.


In acest moment, vei incepe sa povestesti cum ai lucrat 60 de ore pe saptamana, cum ai capatat aptitudini noi, cum ai acceptat provocari noi si cum ai reusit sa finalizezi o anumita vanzare, sa salvezi un proiect sau sa recastigi un client pierdut. Daca poti da o valoare financiara rezultatului final, povestea ta va fi si mai credibila, iar impactul va fi si mai mare.


Exerseaza, repeta, perfectioneaza


Cunoscand aceste cerinte din timp, este intelept sa-ti gandesti si sa-ti calculezi raspunsul la marea intrebare: "De ce te-as angaja?". Alege cel mai bun exemplu despre cum ti-ai intrecut propriile limite in viata ta profesionala. Lucreaza la poveste pentru a o perfectiona, insa fara a minti. Pune totul in scena, descrie provocarea si descrie rolul pe care l-ai jucat si rezultatul plin de succes. Foloseste asta drept exemplu despre cum iti folosesti aptitudinile specifice, la momentul potrivit, dand astfel tot ce ai mai bun si producand un beneficiu evident pentru angajatorul tau.


De vreme ce niciun alt angajat nu-ti poate copia exact povestea, vei face o impresie memorabila. In plus, exista mari sanse sa reusesti sa te situezi inaintea acelui candidat "perfect" care te-a precedat.