Industria PC-urilor: cea mai mare scadere din istorie in 2009

Marti, 03 Martie 2009, ora 10:00
2171 citiri
Industria PC-urilor: cea mai mare scadere din istorie in 2009

Compania americana de analiza Gartner sustine ca vanzarile de computere vor cunoaste anul acesta o scadere de aproape 12 procente, cea mai mare cifra din istorie, chiar daca vanzarile de netbooks continua sa creasca.

In total, in 2009 se vor vinde la nivel mondial circa 257 milioane de computere, cu alte cuvinte o scadere de 11,9 procente. Pina acum, industria a avut cel mai greu an in 2001, cand scaderea vanzarilor cauzata de crahul dot-com a fost de circa 3,2 procente, spune Gartner.

"Industria PC-urilor va trebui sa reziste in situatii extrem de dificile in conditiile in care criza economica a continuat sa scada puterea de cumparare a utilizatorilor si oamenii refuza sa mai schimbe vechiul computer si furnizorii de computere nu mai fac stocuri si reduc la maxim comenzile de produse noi", a explicat un analist Gartner.

Scaderea vanzarilor este resimtita atat in pietele avansate, cat si in cele in curs de dezvoltare. Pina acum, in 2002, pietele avansate cunoscusera cel mai mare declin al vanzarilor, de curca 7,9 procente. In tarile emergente, cel mai slab rezultat de pina acum era reprezentat de o crestere de 11,1 procente, in acelasi an.

Acum, pentru 2009 Gartner anunta un declin de 10,4% in tarile in curs de dezvoltare si o scadere fara precedent a vanzarilor de 13% in tarile avansate.

"Influenta asupra cresterii va fi similara in economiile dezvoltate si in cele emergente, pentru ca actuala criza are cauze si efecte similare", a explicat analistul Gartner. Reducerea Produsului Intern Brut (PIB) va scadea cererea de bunuri per-total si va diminua rata de penetrare a PC-ului, care tocmai incepea sa fie achizitionat si in zonele rurale. Trendul negativ se va mentine pina cand "increderea in relansarea economica va fi foarte puternica", spun analistii.

Lipsa de innoire a bazei de computere va afecta mai puternic pietele avansate, unde achizitia de computere pentru upgrade reprezinta circa 80% din piata

Laptopurile continua si in 2009 sa creasca, dar per-total cresterea este de 9 procente fata de 2008, insuficient ca sa sustina intreaga industrie. Computerele desktop vor scadea cu aproape 40 de procente, ceea ce inseamna ca ele au impactul cel mai mare asupra industriei per-total. Fara segmentul netbook, laptopurile clasice vor mai creste cu doar 2,7 procente, spune Gartner.

Mini-laptopurile vor reprezenta o industrie de circa 21 de milioane de unitati anul acesta, o crestere de aproape 12 procente fata de 2008. Netbook-urilor vor fi singura veste buna pentru industria PC la nivel general, chiar daca per-total reprezinta circa 8% din vanzarile de computere.

Anul acesta vor fi mai populare netbook-urile cu ecran de 9 si 10 inci, spre deosebire de rimele modele cu ecran LCD de 7 inci sau cele de 8 inci. Peste tot in lume oamenii cauta ecranele mai mari care le permit sa lucreze mai bine.

Preturile lor vor continua sa scada. Media pentru 2008 este de dica 450 de dolari pentru un netbook cu ecran de 8,9 inci si hard-disc de 160GB, Windows XP si circa 1GB de RAM.

La finalul acestui an acest gen de sistem va costa 399 de dolari, avand si tehnologii mai noi.

Netbook-urile se vor vinde mai bine pe pietele avansate fata de cele in curs de dezvoltare. Marja de profit pentru netbooks ramane in continuare una dintre cele mai mici din domeniul IT.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pc, # criza, # scadere, # laptop, # netbook , #stiri Impact