Industria farma va scade cu 30% din cauza taxei clawback

Marti, 04 Octombrie 2011, ora 14:36
1900 citiri
Industria farma va scade cu 30% din cauza taxei clawback

Industria farmaceutica din Romania ar putea suferi o pierdere de circa 842 de milioane de lei, ceea ce inseamna o scadere a pietei cu 30%, prin aplicarea noii taxe clawback, potrivit unui studiu de impact realizat de Asociatia Romana a Producatorilor de Medicamente (ARPIM), preluat de NewsIn.

"Am facut o simulare pe executia bugetara prognozata pentru 2012 si taxa de clawback pe care ar trebui sa o platim in acest moment este de 1,7 miliarde de lei.

Vom fi nevoiti sa platim o taxa pentru venituri pe care nu le-am realizat, pentru ca noua taxa clawback se aplica la pretul de vanzare al medicamentelor, care include, pe langa pretul de producator, marja de distributie, adaosul farmaciilor si TVA", a declarat, marti, directorul executiv ARPIM, Cristian Lutan.

De pilda, pentru un medicament in valoare de 100 de lei vandut pe piata, o companie va fi obligata sa plateasca o taxa clawback de 136 de lei, ceea ce este imposibil de sustinut, spun producatorii de medicamente.

Reprezentantii ARPIM sustin ca noua taxa va avea si un impact medical. "Chiar din textul ei, ordonanta ridica acest risc major. Daca diferenta dintre buget si consum este foarte mare in 2012, atunci este posibil ca unele companii sa nu-si poata indeplini obligatia.

Neindeplinirea obligatiei duce la eliminarea intregului portofoliu din lista de medicamente compensate, ceea ce inseamna ca medicamentele se vor gasi in continuare, dar nu vor putea fi cumparate de pacienti decat cu plata integrala", a adaugat Lutan.

La randul lor, bolnavii de cancer considera ca o consecinta directa pe care o va avea aplicarea taxei asupra lor este reducerea accesului la medicamente.

Executivul a adoptat, la 21 septembrie, ordonanta de urgenta privind introducerea taxei clawback pentru medicamentele a caror valoare se ridica peste bugetul alocat de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Prin varianta revizuita a taxei clawback, agentii economici care vand medicamente trebuie sa achite o taxa care sa acopere integral depasirea bugetului alocat consumului de medicamente. "Contributiile platite de detinatorii autorizatiilor de punere in piata a medicamentelor adunate laolalta trebuie sa acopere intreaga suma care depaseste bugetul medicamentelor alocat numai din fondul national de asigurari de sanatate si din fondul Ministerului Sanatatii", a explicat ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau.

Contributia se plateste trimestrial, incepand cu 1 octombrie, fiecare distribuitor achitand o suma in functie de cota de piata detinuta.

Taxa clawback se aplica tuturor medicamentelor compensate si gratuite.

#farmacie, #industrie farmaceutica, #taxa clawback, #producator medicamente, #medicamente , #stiri Impact