"Includerea locuintelor ANL in Prima Casa, o masura gresita"

Duminica, 28 Februarie 2010, ora 23:13
1878 citiri
"Includerea locuintelor ANL in Prima Casa, o masura gresita"

Producatorii de BCA critica lipsa unei strategii guvernamentale de dezvoltare pe termen mediu si lung, apreciind ca orice plan al Romaniei trebuie sa aiba printre domeniile prioritare sectorul constructiilor si al productiei de materiale.

"In lipsa unei strategii pe termen mediu si lung, care sa fixeze domeniile prioritare pentru economia romaneasca in urmatorii 5-10 ani, (…), continuam sa ne derulam activitatea intr-un cadru economic si legislativ in continua schimbare, fara posibilitatea de a ne putea fundamenta si urmari propriile strategii.

Consideram ca orice plan de dezvoltare a Romaniei trebuie sa aiba in centru industria materialelor de constructii si a constructiilor, pentru ca in absenta infrastructurii, niciun domeniu nu poate fi subiectul unui plan de dezvoltare", se arata intr-un comunicat al asociatiei PRO BCA, care reuneste principalii producatori de profil din Romania.

Asociatia apreciaza ca noua forma a programului "Prima Casa" va conduce la deblocarea partiala a pietei constructiilor, datorita orientarii in principal asupra locuintelor noi.

PRO BCA considera insa ca includerea locuintelor ANL in acest program si posibilitatea chiriasilor de a le achizitiona la "preturi speciale" sunt masuri gresite, din cauza reducerii plafonului total de garantare si a faptului ca acestea se incadreaza pe segmentul caselor ieftine, care implica investitii minime si unde calitatea materialelor pierde din importanta.

"Consideram ca plafonul de garantare, stabilit la 70.000 euro pentru locuinte noi, respectiv 75.000 euro pentru cumparatorii organizati in asociatii, trebuia extins la 80.000 -100.000 euro, ceea ce ar fi fost in sprijinul inlaturarii limitelor impuse potentialilor cumparatori.

De asemenea, aplicarea acestui program trebuie sa vizeze o perioada mai lunga, pentru ca efectele acestuia sa poata fi intr-adevar resimtite", se spune in comunicat. Pe de alta parte, producatorii de BCA sustin ca autoritatile ar trebui sa amane alinierea pretului gazelor, prin obtinerea unor derogari pana la iesirea din criza.

"Liberalizarea acestor preturi, in conditiile actualei crize economice, ar reprezenta o noua lovitura adusa producatorilor autohtoni, cu consecinte in cresterea costurilor de productie, ceea ce ar aduce o si mai mare vulnerabilitate, in conditiile unei cereri scazute si competitiei directe cu materiale din tari dinafara Uniunii Europene, pentru care aceste reglementari nu produc efecte", precizeaza reprezentantii asociatiei.

Legat de modificarile legislatiei privind mediul, inclusiv liberalizarea certificatelor de dioxid de carbon, incepand cu anul 2013, PRO BCA apreciaza ca ministerele Economiei, Dezvoltarii si Mediului ar trebui sa realizeze, inca din prima parte a acestui an, un studiu de impact pentru principalele sectoare economice, inclusiv cel al constructiilor, in conditiile in care noile reglementari vor presupune cresteri de preturi la unele materiale.

"In ceea ce priveste nivelul ratei dobanzii de referinta a BNR, credem ca, in sedinta din martie, acesta ar trebui redus cu inca 0,5%,
iar in urmatoarele luni consideram ca mai sunt necesare inca doua reduceri succesive de 0,5%, astfel incat nivelul dobanzii de referinta sa ajunga pana la sfarsitul lunii iulie 2010 la 6%", se mai arata in comunicat.

Totodata, producatorii de BCA sustin ca solutia pentru cresterea veniturilor bugetare nu este aplicarea de noi impozite si taxe sau majorarea celor existente, ci o atenta supraveghere a activitatii firmelor si aplicarea masurilor care se impun in cazul nerespectarii obligatiilor.

"Sunt necesare masuri urgente pentru modificarea cadrului legislativ existent care sa prevada clar ca emiterea de instrumente de plata fara acoperire reprezinta o infractiune. (...) Intrarea voluntara in insolventa trebuie de asemenea reglementata din punct de vedere legislativ, pentru a determina limitarea acestui fenomen si nu incurajarea lui", potrivit sursei citate.

Pe de alta parte, reprezentantii PRO BCA afirma ca statul ar trebui sa renunte la sistemul platilor anticipate, introdus din acest an, sau, daca acesta este mentinut, sa acopere dobanda comerciala pentru eventualele sume platite in plus.

"Daca in urma regularizarii de la sfarsitul anului ar rezulta ca s-a platit mai putin impozit, atunci agentul economic urmeaza sa plateasca diferenta plus dobanda comerciala", sustine PRO BCA. Potrivit datelor asociatiei, piata de profil a scazut anul trecut, in volum, cu 30% si s-ar putea comprima in 2010 cu pana la 10%.

Asociatia cuprinde companiile Macon, Celco, Soceram, Eco Block, Somaco Grup Prefabricate, Xella Ro si Alba Aluminiu, fiind in discutii pentru cooptarea Prefab si Elpreco.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#locuinte, #anl, #prima casa, #bca , #stiri Impact