Incalzirea climatica va favoriza seceta si inundatiile catastrofale in Europa

Joi, 15 Februarie 2007, ora 01:14
1395 citiri

Schimbarile climatice se vor manifesta in Europa prin seceta si inundatii catastrofale mai frecvente, indica un raport al Agentiei europene a mediului, care cere actiune urgenta din partea tarilor continentului, informeaza AFP.

Raportul, dat publicitatii miercuri, prognozeaza o crestere medie a temperaturii cu 2,1- 4,4 grade in Europa pana in 2080, cu temperaturi chiar mai ridicate in estul si sudul continentului.

Pe de alta parte, volumul precipitatiilor anuale va creste cu 1-2 la suta pe deceniu in nordul Europei, dar acestea vor fi mai rare vara. In sudul continentului, volumul precipitatiilor va scadea cu 5 la suta, iar seceta s-ar putea manifesta in toate anotimpurile. Pe ansamblul continentului, valurile de caldura vor spori in frecventa si intensitate, la fel si evenimentele pluviale violente.

In ultimele cinci decenii, Europa a cunoscut mai mult de 100 de inundatii cu pagube majore, dar nu toate pot fi atribuite modificarilor climatice, observa raportul. Cu toate acestea, evenimente recente precum inundatiile din Marea Britanie din 2000-2001 si din Europa Centrala in vara lui 2002 sunt considerate "bune exemple pentru ceea ce risca sa se produca odata cu schimbarile climatice".

La polul opus, perioadele repetate de seceta, mai ales in sudul Europei pe timpul verii, vor avea consecinte grave asupra agriculturii, energiei si resurselor de apa, avertizeaza raportul.

Impactul economic al secetei in ultimii 30 de ani in UE a fost estimat la 85 miliarde de euro, cu o medie de 5,3 miliarde pe an intre 1991 si 2003.

In fata acestor amenintari, subliniaza raportul, sunt necesare "schimbari majore", indeosebi in ce priveste practicile agricole, gestionarea apei, informarea populatiei, habitatul si infrastructurile.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)