Impactul Inteligentei Artificiale asupra companiilor

Miercuri, 18 Martie 2020, ora 13:36
3703 citiri
Impactul Inteligentei Artificiale asupra companiilor
Foto: Shutterstock

In 2020, Inteligenta Artificiala are un impact mult mai insemnat decat se credea asupra companiilor care adopta aceasta unealta moderna de lucru, uneori chiar unul nescontat.

Un studiu IDC citat de Venture Beat dezvaluie faptul ca 60% dintre companiile care au adoptat tehnologia Artificial Intelligence (Inteligenta Artificiala) au raportat schimbari majore in modelul lor de business.

Acest lucru, arata sursa citata, certifica faptul ca AI nu este o simpla trecere la o tehnologie care trebuie invatata de catre cei care o adopta, ci presupune o abordare structurala diferita, chiar o schimbare a modelului de business in sine.

Impactul Inteligentei Artificiale asupra companiilor

Impactul asupra companiilor, cu precadere asupra celor din dinamicul sector al inaltei tehnologii, se va vedea si in tara noastra.

"In general, industria IT din Romania se afla in fata unei mari provocari. Am ajuns pe un platou al evolutiei. Urmatorul platou poate fi atins numai si numai prin escaladarea unui perete aproape vertical si anume redesenarea si transformarea treptata a modelului actual de business. Scaderea volumului proiectelor pe fondul dezechilibrelor economiei mondiale va obliga industria IT din Romania sa atace rapid acest perete vertical al transformarii modelului de business. Nu va fi usor, dar exista solutii", estimeaza Daniel Metz, CEO al NTT Data Romania.

Transformarile generate de AI sunt cat se poate de concrete. Astfel, folosirea AI pentru augmentarea produselor si serviciilor va genera, in 2021, 2,9 trilioane de dolari in valoare comerciala si va evita costuri echivalate cu 6,2 miliarde de ore de activitate productiva ale angajatilor, conform Microsoft.

La solicitarea acestei companii, Forbes Insights a studiat modalitatea prin care Inteligenta Artificiala poate ajuta companiile.

Conform studiului Forbes Insights "AI zi de zi: Exploatarea Inteligentei Artificiale pentru capacitarea lucratorului de profil", 79% dintre respondenti considera ca AI are un impact radical asupra fluxurilor si instrumentelor de lucru pentru specialistii in tehnologia informatiei, iar 84% apreciaza ca AI reduce timpul necesar activitatilor de rutina, in schimb, ofera mai multe oportunitati pentru planificarea si dezvoltarea companiilor.

Inteligenta Artificiala in start-up-uri

Impactul Inteligentei Artificiale asupra organizatiilor e vizibil si in zona de start-up.

Astfel, FintechOS si TypingDNA, doua startup-uri din Romania care utilizeaza tehnologia AI pentru a oferi produse companiilor, au primit finantari importante - 14 milioane de dolari, respectiv 7 milioane de dolari. Practic, aceste finantari au urcat Romania in clasamentul statelor din Europa de Est la capitolul celor mai importante investitii in start-up-uri de AI - sase locuri in plus, tara noastra ajungand anul trecut inaintea Cehiei, Slovaciei sau Sloveniei.

In acelasi timp, acceleratorul Techstars Montreal AI, entitate a grupului global Techstars, deruleaza un program de finantare care poate influenta substantial business-ul start-up-urilor bazate pe tehnologia Inteligentei Artificiale.

In 2018 si 2019, 20 de companii, printre care si MorphL, un start-up romanesc, au intrat in programul Techstars Montreal AI.

"AI nu este o industrie in sine, ci este o tehnologie care are impact asupra tuturor domeniilor.Daca ne uitam la cele 20 de companii care au parcurs pana acum programul, vedem ca acestea provin din diverse industrii precum farma, medical, agricultura, juridic si moda", a precizat, pentru ZF, Bruno Morency, managing director Techstars Montreal AI.

#inteligenta artificiala locuri munca, #industria IT Romania , #stiri Impact