"Impactul economic imediat" al caderii Guvernului Boc va fi "probabil limitat"

Miercuri, 14 Octombrie 2009, ora 11:14
1472 citiri
"Impactul economic imediat" al caderii Guvernului Boc va fi "probabil limitat"

Situatia politica din Romania ar putea duce la nerespectarea conditiilor impuse de acordul incheiat cu Fondul Monetar International (FMI), apreciaza mai multe surse din presa internationala, dar Financial Times considera ca "impactul economic imediat" al caderii Guvernului va fi "probabil limitat".

Caderea Cabinetului aflat la putere de mai putin de un an a sporit incertitudinea politica in Romania, tara afectata de recesiune, in contextul in care se incearca implementarea unui pachet de reforme economice dure, impuse de FMI, relateaza Mediafax.

Totusi, "impactul economic imediat al caderii Guvernului va fi probabil limitat", scrie cotidianul britanic Financial Times, in editia electronica de miercuri, "Sunt destul de sigur ca acordul cu FMI va fi respectat indiferent de cine se afla la putere.

Aspectul monetar al pachetului este responsabilitatea bancii centrale, asa ca nu este o problema, iar urmatoarea runda de reforme structurale este prevazuta abia in martie", a declarat Liviu Voinea, un economist de la organizatia Grupul de Analiza Economica, citat de Financial Times.

Romania a ajuns intr-un "impas politic", dupa ce Guvernul sau minoritar a fost inlaturat printr-o motiune de cenzura votata in Parlament, anunta pagina electronica a Euronews.

Tara a fost afectata grav de recesiunea globala, transformandu-se din "economia cu cresterea cea mai rapida din UE in una dintre cele cu performantele cele mai slabe", adauga aceeasi sursa.

Presedintele Traian Basescu a inceput negocierile pentru gasirea unui prim-ministru, iar liderii politici romani vor fi consultati in vederea numirii unui candidat, care va avea zece zile la dispozitie pentru a prezenta un nou Cabinet.

Se spera ca noul Executiv sa fie format inainte de scrutinul prezidential din luna noiembrie, astfel incat sa se reduca la minimum perioada de instabilitate, potrivit Euronews.

Partidele de opozitie din Romania l-au propus, marti seara, pe Klaus Johannis, drept candidat comun pentru functia de premier interimar, informeaza editia online a publicatiei Irish Sun.

Presedintele in varsta de 50 de ani al Forumului Democrat al Germanilor din Romania se afla la cel de-al treilea mandat de primar al Sibiului.

Potrivit cotidianului Irish Times, analistii se tem ca aceasta criza politica, precum si campania pentru alegerile prezidentiale ar putea periclita masurile nepopulare de reducere a costurilor stipulate de FMI, in schimbul unui imprumut de 20 de miliarde de euro, necesar ameliorarii efectelor crizei economice.

Urmatoarea transa a creditului urmeaza sa fie platita in luna decembrie.

Demiterea Guvernului de centru al lui Emil Boc - o premiera in Romania dupa caderea comunismului in 1989 - a subliniat atmosfera de instabilitate politica exista in Europa Centrala si de Est, comenteaza, marti, editia online a cotidianului american New York Times.

O serie de tari din regiune, inclusiv Ungaria, Cehia si Letonia, s-au aflat in situatia caderii Guvernelor in ultimele luni, in contextul problemelor economice grave.

"Romania a cazut in incertitudine, cu mai putin de o luna si jumatate inainte de alegerile prezidentiale", apreciaza Le Nouvelliste, in editia electronica de miercuri.

Economisti citati de ziarul elvetian subliniaza ca aceasta cadere a Cabinetului Boc risca sa pericliteze mai multe reforme lansate de Bucuresti in scopul reducerii cheltuielilor publice, pe fondul recesiunii severe instalate in tara.

Romania a inregistrat crize politice pe toata durata ultimilor 20 de ani, dar de aceasta data criza politica este dublata de cea economica, subliniaza miercuri Radio France Internationale, in pagina online.

Romania este una dintre tarile cele mai afectate de recesiune, iar PIB-ul sau ar urma sa scada in acest an cu aproximativ 8 la suta.

Moneda locala, leul, a pierdut deja un sfert din valoarea sa fata de euro, iar aceasta tendinta risca sa se agraveze, dupa caderea Guvernului.

Pentru romani, cursul euro este foarte important, pentru ca majoritatea au credite in moneda europeana.

Somajul ar putea depasi in trei luni pragul de 10 la suta, in comparatie cu doar 3 la suta in urma cu un an, potrivit RFI.

Pentru a evita aceste probleme, tara are nevoie de un Guvern puternic, ceea ce nu este cazul in prezent, comenteaza RFI.

Romania va fi probabil condusa de un Guvern interimar si asta numai pana la alegerile prezidentiale.

Numai dupa aceea tara va putea gasi in sfarsit putina stabilitate politica, apreciaza RFI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cadere, # guvern, # instabilitate, # criza, # recesiune, # leul, # pib, # alegeri , #stiri Impact